Pest kolera TOP

Wat is eigenlijk het ergste: pest of cholera?

Moet je kiezen tussen pest of cholera, dan zijn beide keuzes volgens het gezegde even slecht. Maar het gezegde is allang niet meer relevant, want de ene ziekte is duidelijk erger dan de andere.

9 mei 2017 door Antje Gerd Poulsen en Morten Kjerside Poulsen

Cholera graag!

De uitdrukking ‘kiezen tussen pest en cholera’, die vooral in het Vlaams voorkomt en betekent dat je uit twee kwaden het minst erge moet kiezen, stamt uit de tijd dat men niet wist wat bacteriën waren.

Zowel pest als cholera zijn dodelijk en kunnen plotseling en hevig toeslaan. Daarom werden de twee ziektes toentertijd op een lijn gesteld.

Pest is erger dan cholera

Vandaag de dag weten we dat de pest je bloed besmet en weefsel doet afsterven en je moet ervoor behandeld worden met antibiotica.

Cholera zet zich in de darmen en trekt vocht uit het lichaam, maar je kunt de ziekte door vochttoediening effectief en goedkoop bestrijden - en hij richt geen blijvende schade aan.

Feiten: Pest

De pest, ook wel ‘de zwarte dood’ genoemd, is een besmettelijke ziekte die door de bacterie Yersinia pestis wordt veroorzaakt.

Als mensen door een vlooienbeet met de bacterie besmet worden, tast hij de lymfeklieren aan die daardoor opzwellen en waar builen op ontstaan (builenpest).

Bij directe besmetting van mens tot mens ontstaat er een ernstige longontsteking (longpest) die de longfunctie vermindert. Door het gebrek aan zuurstof krijgt de huid een blauwige kleur. Daardoor heeft de pest ook wel de bijnaam ‘de zwarte dood’.

De pest komt sinds het begin van de 20e eeuw niet meer in Europa voor, maar is er nog op een paar plaatsen in Azië.

De bacterie moet met antibiotica behandeld worden, bijvoorbeeld tretracycline.

Onbehandeld kent de pest in 50% van de gevallen een dodelijke afloop.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: