Shutterstock
De manliga könsorganen i närbild

Testikelweefsel maakt zaadcellen na 23 jaar in de diepvries

Amerikaanse onderzoekers wisten stamcellen van testikelweefsel zaadcellen te laten produceren na bevroren te zijn geweest tot bijna -200 °C.

Weefselmonsters van testikels kunnen na tientallen jaren in de vriezer geïmplanteerd worden en levensvatbare zaadcellen produceren, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Biology.

Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor jongens die al vroeg door kanker getroffen worden, want een bijwerking van een kankerbehandeling is een verminderde vruchtbaarheid.

Wat doet volgens jou het meeste pijn? Een kind baren of een trap in je testikels? HIER vind je het antwoord

Bevroren tot bijna -200 °C

De wetenschap speelde al langer met het idee om testikelweefsel dat stamcellen bevat in te vriezen en later weer te implanteren.

Dit is met succes gedaan bij makaken, maar de bevriezing was slechts van korte duur. De grote vraag was dus of het weefsel en de stamcellen een langere periode van zeer lage temperaturen konden doorstaan.

Onderzoekers van de School of Veterinary Medicine van de universiteit van Pennsylvania onder leiding van dr. Eoin Whelan zochten het uit. Voor hun experimenten gebruikten ze testikelweefsel van mannetjesratten, dat 23 jaar ingevroren was geweest bij een temperatuur van -196 °C .

Op dat punt komt alle biologische activiteit tot stilstand en sterven de cellen af.

Tvärsnitt av testikel

Ett tvärsnitt av en testikel från en infertil mus visar hur den tidigare frusna stamcellsvävnaden från råttor (blå) koloniserar mustestikeln och återskapar dess förmåga att bilda spermier (i mitten).

© Eoin Whelan, Whelan et al., 2022, PLOS Biology, CC-BY 4.0

Ontdekking kan jongens met kanker helpen

De onderzoekers implanteerden de stamcellen vervolgens in een speciaal soort muizen – zogeheten naaktmuizen – die de immuunrespons missen die er normaal voor zou zorgen dat het lichaam vreemde objecten afstoot.

Het experiment slaagde. De stamcellen koloniseerden de muizentestikels en genereerden alle celtypen die nodig zijn om zaadcellen te maken.

Hoewel het om dierproeven gaat, is Eoin Whelan ervan overtuigd dat deze ontdekking van groot belang kan zijn om in de toekomst het voortplantingsvermogen van jongens die onvruchtbaar zijn geworden door een kankerbehandeling, te kunnen herstellen.