Stamcellen genezen artrose

Knieën zwellen op en vingers worden stijf. Wereldwijd krijgt een op de twee mensen met artrose te maken. Met behulp van stamcellen hopen wetenschappers nu een eind te maken aan kraakbeenslijtage en pijnlijke botten.

1 op de 20 volwassenen heeft op dit moment symptomen van artrose.

© Shutterstock

Een ontsteking woedt, het kraakbeen is weggevreten en de knie voelt stram. Dit is de pijnlijke werkelijkheid voor de honderden miljoenen mensen die wereldwijd kampen met artrose.

Maar nu hebben Australische wetenschappers van het Melbourne Stemcell Centre de ziekte afgeremd met behulp van stamcellen.

Genezing zit in lichaamsvet

Aan het Australische experiment namen 30 patiënten met artrose in de knieën deel. Ze werden in twee groepen verdeeld: de ene werd behandeld met stamcellen, de andere kreeg een placebobehandeling.

Artrose tast het kraakbeen en het bot van gewrichten aan.

© Henning Dalhoff

Stamcellen kunnen uitgroeien tot alle celtypen van het lichaam. Bij de proef wonnen de onderzoekers de cellen uit het lichaamsvet van de patiënten. Vetstamcellen zijn makkelijk te oogsten, en omdat de cellen lichaamseigen zijn, worden ze niet snel afgestoten.

Deelnemers na een jaar op controle

De wetenschappers isoleerden stamcellen uit het vet die de gelegenheid kregen zich te delen voordat ze in de knie werden gespoten. Daar ontwikkelden de stamcellen zich tot kraakbeencellen.

De behandeling repareerde het aangetaste weefsel en remde de ontsteking, waardoor het nieuwe kraakbeen niet meteen werd aangetast.

Later herhaalden de wetenschappers de proef met 40 patiënten om het langetermijneffect te onderzoeken.

Na een jaar gingen de knieën onder de MRI-scanner, en het bleek dat de ziekte geen verdere schade had aangericht en dat het kraakbeen, dat bij sommigen helemaal verdwenen was, aan het terugkeren was.