Shutterstock
Als je medicijnen in pilvorm inneemt, leun dan niet 45 graden naar links als je wilt dat de inhoud van de pil je snel helpt.

Rechtop of liggend? Zo haal je het meeste uit je pillen

Het maakt veel uit of je achterover, naar links of naar rechts leunt als je medicijnen in pilvorm slikt.

10 minuten, 23 minuten, 100 minuten.

Een nieuwe studie van de Johns Hopkins University heeft geprobeerd het antwoord te vinden op de vraag of je naar links, rechts of achterover moet leunen om zo snel en zo goed mogelijk profijt te hebben van medicijnen in pilvorm.

De studie werd uitgevoerd met een virtuele versie van de menselijke maag met de naam StomachSim, die de vorm en structuur van de maag nabootst.

Lichaamshouding maakt enorm veel uit

Het bleek dat de geteste pillen gemiddeld in 10 minuten tijd oplosten als het bovenlichaam bij het innemen 45 graden naar rechts helde of op de rechterzij lag.

Volgens de studie maakt het niet uit of je 45 graden achterover leunt of rechtop staat – bij beide houdingen losten de pillen in 23 minuten op in de biomimetische maag.

Maar leun niet 45 graden naar links (of ga niet op je linkerzij liggen) als je snel baat wilt hebben van de pil die je slikt, want dan duurt het gemiddeld 100 minuten voordat de tablet is opgelost, zo concludeert de studie.

Maag heeft een J-vorm

Het lijkt misschien verrassend dat je lichaamshouding zo’n grote rol kan spelen in hoe snel en effectief medicijnen in pilvorm werken, maar dat heeft te maken met de geometrie van de maag.

De maag is geen ronde bal waar je de pillen gewoon in kunt kieperen, maar vormt een soort slordige J van linksboven naar rechtsonder.

Op de afbeelding zie je dat de maag naar rechts buigt, waar hij uitkomt in het maagportier, dat naar de twaalfvingerige darm leidt.

Op de afbeelding zie je dat de maag naar rechts buigt, waar hij uitkomt in het maagportier, dat naar de twaalfvingerige darm leidt.

© Shutterstock

De pil is het meest effectief als hij zo dicht mogelijk bij het maagportier rechts onderaan in de maag wordt opgelost, zodat de inhoud de twaalfvingerige darm in kan gaan.

Want terwijl de maag datgene wat je doorslikt effectief kan afbreken en verwerken, kunnen de darmen het verder naar de rest van het lichaam voeren als het de twaalfvingerige darm in gaat en vandaar verder door het darmstelsel.

De afbraak van de pil gaat het snelst onder in de maag, waar het maagportier en de twaalfvingerige darm elkaar ontmoeten. En hier haal je ook het meeste uit de pil als hij eenmaal is opgelost.