Pleister met naaldjes houdt diabetes eronder

Een slimme pleister die de bloedsuikerspiegel in de gaten houdt en reguleert, kan het leven van diabetespatiënten aangenamer maken.

© Flaticon

Bloedsuikermetingen, insuline-injecties en elke dag medicijnen. Dat is de realiteit voor de circa 257 miljoen mensen met diabetes type 2. Maar voor velen van hen kan het leven in de toekomst makkelijker worden.

Dan hoeven ze alleen nog maar één keer per week een nieuwe pleister op hun bovenarm te plakken. De pleister heeft micronaaldjes die de bloedsuikerspiegel meten.

Als deze te hoog is, geven de naaldjes het hormoon exendin-4 af, waardoor de alvleesklier insuline gaat vrijgeven. Insuline zorgt ervoor dat suiker in het bloed wordt afgebroken en als energie wordt opgenomen in de lichaamscellen.

De pleister benut zo het feit dat de alvleesklier bij veel diabetespatienten wel insuline produceert, maar niet genoeg. De pleister reguleert de vrijgave van hormonen voortdurend en dat maakt hem uniek. In de naaldjes zit koperfosfaat, dat een verbinding aangaat met de suiker.

Als de bloedsuikerspiegel stijgt, wordt de pH-waarde van het bloed lager. In de naaldjes zit exendin-4 in depots waarin het is gebonden aan calciumfosfaat.

Zuur bloed staat hormonen af

Door de lage pH-waarde gaat het calciumfosfaat exendin-4 afgeven in het bloed. Daalt de bloedsuiker naar een normaal niveau, dan stijgt de pH-waarde weer en stopt de pleister.

Onderzoekers van het National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering in de VS hebben de pleister getest op muizen, waarbij de bloedsuikerspiegel tot een week werd gereguleerd.

De naaldjes zijn lang en dun, zodat ze de bloedvaten doorboren. Als de bloedsuikerspiegel laag is, doen de depots in de naaldjes niets. Daarin zit het hormoon exendin-4, in ‘zakjes’ koperfosfaat.

Als het niveau van de bloedsuiker stijgt, reageert het met het koperfosfaat en wordt exendin-4 afgegeven in het bloed. De hormonen gaan naar de alvleesklier, waar ze de insulineproductie in gang zetten.