Ontlasting in pilvorm helpt bij het afvallen
Pillen met gevriesdroogde ontlasting van gezonde donoren kunnen mensen met overgewicht helpen afvallen. In maart worden de poeppillen op mensen getest.

Men neme ontlasting van een gezonde persoon. Meng het met een middel dat de bacteriën beschermt en haal er onverteerbare vezels en andere overbodigheden uit. De waardevolle bacteriën blijven achter. Vriesdroog wat er over is en stop het in pillen.
En voilà: de afslankkuur van de toekomst – poeppillen. Nou ja, misschien.
In maart wordt het middel getest op een groep mensen met overgewicht. Een controlegroep krijgt een placebo.
Dierproeven zijn veelbelovend
De proef wordt uitgevoerd door wetenschappers van het Massachusetts General Hospital en is de eerste klinische test op mensen waarbij onderzocht wordt of de darmflora van mensen met een normaal gewicht kan helpen bij het afvallen.
Uit proeven is al gebleken dat slanke muizen die de keutels van dikke muizen krijgen, aankomen, terwijl de poep van slanke muizen dikke muizen helpt afvallen. Alle muizen in deze proeven kregen hetzelfde te eten.
Positief effect op sclerose en parkinson
Het overbrengen van darmflora van een gezonde donor naar een patiënt gebeurt al een tijdje bij mensen met ernstige diarree. De methode wordt vooral beschouwd als een effectief wapen tegen de levensbedreigende infectie Clostridium difficile, die in ziekenhuizen heerst en waar patiënten met een verzwakte afweer maar moeilijk vanaf komen.
Poeptransplantaties zijn ook al toegepast tegen een groot aantal andere aandoeningen, waaronder parkinson, sclerose, diabetes, overgewicht en zelfs angst en depressie.
Mensen hebben liever pillen
Deze behandeling wordt FMT genoemd, fecal microbiota transplant, en bestaat uit het inbrengen van ontlasting via de endeldarm van de patiënt. Maar de meeste mensen slikken toch liever een pilletje, en daarom wordt deze behandelmethode nu op verschillende plaatsen onderzocht.