Shutterstock
lsd, psychedelica, hallucinaties

Onderzoekers maken lsd zonder bijwerkingen

Onderzoekers hebben een nieuwe variant van de psychedelische drug lsd ontwikkeld met een positief effect op psychische aandoeningen, maar zonder enge hallucinaties.

Op basis van recente proeven met psychedelicatherapie lijkt het erop dat geestverruimende middelen als lsd, MDMA en de paddostof psilocybine een aanzienlijk positief effect kunnen hebben op aandoeningen als stress, angst en zware depressies.

De geestverruimende kenmerken die de drugs hun therapeutische werking geven, zorgen vaak ook voor hallucinaties, die levensecht kunnen voelen en in sommige gevallen angstaanjagend.

Een nieuw onderzoek laat nu zien dat het mogelijk is om dezelfde positieve werking te krijgen van drugs als lsd – maar dan zonder de ongewenste bijwerkingen.

Lsd zonder enge hallucinaties

Chinese onderzoekers hebben zes drugs samengesteld die qua opbouw op lsd lijken, maar doelgerichter op de hersenen werken.

Concreet betekent dit dat de lsd-achtige drugs alleen op de hersenreceptoren inwerken die depressie verminderen, maar niet op de receptoren die hallucinaties veroorzaken.

Vooralsnog zijn de drugs alleen op muizen getest, maar de resultaten zijn veelbelovend.

De resultaten kunnen de weg vrijmaken voor psychedelische behandelingen zonder vervormde zintuiglijke waarnemingen, die voor de patiënten afschrikwekkend kunnen werken.

Gedrag van muizen lijkt op dat van mensen

De onderzoekers hebben op muizen getest, omdat ze specifiek gedrag laten zien dat kan worden ‘vertaald’ naar de symptomen van depressie en hallucinatie bij de mens.

Onder invloed van geestverruimende middelen kunnen muizen verstijven. Als dat gebeurt, ervaren ze iets wat lijkt op depressie bij mensen. Als de muizen daarentegen met hun kopje gaan schudden, ervaren ze iets wat lijkt op hallucinaties bij mensen.

Door bestudering van het muizengedrag zijn de onderzoekers erin geslaagd om alternatieve lsd te maken waarbij de muizen zo min mogelijk verstijfden en niet met hun kopje gingen schudden.

Therapievorm wordt toegankelijker

De afgelopen jaren heeft medisch onderzoek aangetoond dat geestverruimende middelen veel potentie hebben om psychische aandoeningen te verlichten, mits patiënten een veilige omgeving, correcte doseringen en professionele psychotherapeutische ondersteuning krijgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, schat dat zo’n 5 procent van de volwassenen wereldwijd aan depressies lijdt. Dat komt neer op 280 miljoen mensen.

De onderzoekers hopen dat met hallucinatieloze lsd psychedelische therapie aan een grote groep mensen gegeven kan worden. Het zou de therapie ook goedkoper maken, want zonder hallucinaties is er minder patiëntentoezicht nodig.