Onderzoekers: Epo heeft geen effect
De heksenjacht van de afgelopen 20 jaar op dopinggebruikers in de Tour de France was zinloos. In een onderzoek hadden injecties met epo in elk geval geen effect op amateurrenners.

Tour de France-renners zoals Lance Armstrong en Floyd Landis zijn mogelijk ten onrechte gediskwalificeerd. Onderzoek duidt er in elk geval op dat epo geen prestatiebevorderend effect heeft.
Het hormoon erytropoëtine, beter bekend als epo, is een van de meest besproken dopingmiddelen in de recente geschiedenis van de Tour de France.
In 1998 werd de Franse Festina-ploeg in zijn geheel gediskwalificeerd nadat het middel was aangetroffen, en de Amerikaanse zevenvoudig Tour-winnaar (1999-2005) Lance Armstrong moest zijn titels inleveren na beschuldigingen van het gebruik van doping, waaronder epo.
Epo heeft geen aantoonbaar effect
Onderzoekers van de Universiteit Leiden twijfelen echter aan de positieve werking van epo als het gaat om sportprestaties op het niveau van de Tour de France.
In het tijdschrift British Journal of Clinical Pharmacology zeggen de onderzoekers geen wetenschappelijk bewijs te hebben gevonden dat epo de prestaties dusdanig bevordert dat wielrenners er profijt van hebben.
Placeborenners rijden even hard
Hoewel epo de maximale zuurstofopname van het lichaam, de zogeheten VO2max, verhoogt, is er in gecontroleerde klinische proeven met amateurwielrenners geen noemenswaardig verschil gemeten bij renners die epo kregen en renners die met een placebo reden.
Bovendien wint niet altijd de renner met de hoogste VO2max-waarde.
Wel maakt epo het bloed dikker, wat het risico op klontering verhoogt.