Nieuwe therapie geeft veelbelovende resultaten tegen psoriasis

Wetenschappers hebben een nieuw wapen in de strijd tegen psoriasis. Ze hebben de productie van een eiwit dat de jeukende, rode huidplekken die psoriasis veroorzaakt, weten te remmen.

psoriasis top

Een nieuw soort behandeling met RNA-therapie is wellicht een stap in de richting van het terugdringen van psoriasis, waar wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen mee kampen.

Op een bijeenkomst van de American Chemical Society (ACS) in Philadelphia legden onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf Exicure uit dat RNA-therapie bij proeven met mensen goede resultaten heeft laten zien in de strijd tegen psoriasis.

De nieuwe therapie remt namelijk de overproductie van een bepaald eitwit – tumor necrosis factor-a (TNF-?) – dat de rode huidplekken veroorzaakt bij patiënten met psoriasis.

Nog meer goed nieuws

Tot nu toe was psoriasis ongeneeslijk, maar eerder dit jaar kwam een nieuw geneesmiddel – ixekizumab – op de markt, dat tijdens klinische proeven de symptomen van 80% van de proefpersonen onderdrukte zolang ze behandeld werden.

En nu is er dus nog meer goed nieuws voor psoriasispatiënten: RNA-therapie.

Therapie remt signalen

RNA bestaat net als DNA uit lange ketens met informatie die in onze cellen zitten. DNA-strengen bevatten onze genen, terwijl RNA andere belangrijke functies aanstuurt.

Zo stuurt RNA berichten naar onze eiwitfabrieken, de ribosomen, om ze aan te zetten tot de productie van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

De therapie manipuleert het RNA, waardoor de boodschappen die tot een verhoogde productie van het TNF-?-eiwit leiden, zwakker worden.

Hierdoor wordt de productie van het eiwit dat in verband staat met psoriasis genormaliseerd. Nu moeten de wetenschappers de resultaten omzetten in een behandeling.