Shutterstock / Kathy Hutchins

Nieuwe studie: Reumamedicijn kan haaruitval verhelpen

Tijdens de Oscarceremonie in 2022 werden er niet alleen beeldjes uitgedeeld. De acteur Will Smith gaf de cabaretier Chris Rock een klap voor zijn kop na een grap over het kale hoofd van zijn vrouw. Maar nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat een reumamedicijn mogelijk werkt tegen alopecie, een auto-immuunziekte die funest is voor het haar.

Tijdens de Oscaruitreikingen van 2022 maakte Chris Rock een grap over het kale hoofd van Jada Smith.

Hierop beende de echtgenoot van de zangeres, Will Smith, het podium op om de komiek een klap voor zijn kop te geven. Jada Smith heeft haar hoofd kaalgeschoren vanwege de auto-immuunziekte alopecie, die haaruitval veroorzaakt.

Maar een nieuw onderzoek toont aan dat een gewoon reumamedicijn de ziekte kan tegengaan.

Reumamedicijn deelt rake klap uit

Reuma – of reumatoïde artritis – is net als haaruitval een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem het lichaam zelf aanvalt.

Deze twee zeer verschillende ziekten kunnen met hetzelfde geneesmiddel bestreden worden. Dat is de bevinding van een nieuwe studie van de Yale Universiteit onder Amerikaanse alopeciepatiënten.

Wetenschappers werken met een schaal voor haartuitval, waarbij 0 geen haaruitval betekent en 100 een volledig kaal hoofd. Alle proefpersonen scoorden minstens 50.

In het onderzoek werden 1200 mensen met ernstige haaruitval in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een placebo. De tweede kreeg 2 milligram van het reumamedicijn baricitinib per dag, de derde 4 milligram.

Na 36 weken had één op de drie van de groep met de hogere dosis een groot deel van hun haar teruggekregen. Ze scoorden nu 20 op de schaal – en meerdere mensen hadden minstens 30 procent van hun haar terug.

Medicatie remt immuunaanval

Het reumamedicijn werkt tegen alopecie – en reumatoïde artritis – omdat het het immuunsysteem afremt.

Het immuunsysteem zendt signalen naar cellen via een netwerk van zogeheten januskinase-enzymen en receptoren in de cellen.

Baricitinib remt de enzymen en verzacht zo de aanval van het immuunsysteem op de haarzakjes. Het medicijn geneest de auto-immuunziekte niet, maar vertraagt die zodanig dat de haarzakjes weer kunnen groeien.

In de studie hadden sommige proefpersonen bij wie het haar terugkeerde last van bijwerkingen. Enkelen kregen ergere acne, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, een hoog cholesterolgehalte of een blaasontsteking.

Het middel moet dan ook nog verder getest worden voor het op de markt kan komen tegen kaalheid. Maar de nieuwe studie maakt deel uit van klinische proeven van fase 3 – de laatste voordat het middel definitief goedgekeurd kan worden.