Shutterstock

Nieuwe methode moet radiotherapie nauwkeuriger maken

Bestraling treft tumoren het best als patiënten hun adem inhouden, en nu hebben wetenschappers een methode ontwikkeld waarmee ze dat zo lang mogelijk leren doen.

Ademhalingsoefeningen kunnen volgens Britse onderzoekers het effect van een bestraling tegen kanker vergroten, want hoe stiller de patiënt ligt, hoe nauwkeuriger de behandeling is.

Bij een bestraling ligt de patiënt in een accelerator die de straling nauwkeurig richt op de tumoren in het lichaam.

Bestraling wordt nauwkeuriger

Door de apparatuur in meerdere hoeken op een tumor te richten, zorgen artsen ervoor dat het gezwel de maximale dosis straling krijgt, terwijl de gezonde cellen in de omgeving ontzien worden.

Dit kan alleen als de patiënt stil ligt. Vooral bij gezwellen in de borst of buikholte is het gunstig wanneer de patiënt tijdens de behandeling langdurig zijn adem inhoudt.

De straling kan een gezwel nauwkeuriger raken als de patiënt zijn adem inhoudt.

© Shutterstock

Een team wetenschappers van de Britse University of Birmingham onderzocht hoe snel iemand kan leren om zijn adem langere tijd in te houden.

30 vrijwilligers deden een groot aantal ademhalingsoefeningen en kregen daarna een paar minuten lang zuurstofrijke lucht.

Als laatste moesten ze hyperventileren om zo veel mogelijk koolstofdioxide uit hun bloed te krijgen.

Proefpersonen hielden zes minuten hun adem in

Na slechts een dag konden de proefpersonen zo’n zes minuten lang hun adem inhouden, en een paar dagen later deden ze dat een paar keer achter elkaar met korte pauzes ertussen.

Het bleek mogelijk te zijn om door training in totaal 41 minuten in een uur je adem in te houden. De wetenschappers denken dat dit zo’n gunstig effect op een bestralingsbehandeling zal hebben dat het de moeite waard is om klinische proeven te doen.