Nieuwe elektronische pil monitort je darmgassen

Sensoren in een pilletje bepalen de samenstelling van gassen in je ingewanden en checken of belangrijke darmbacteriën hun werk kunnen doen.

© Flaticon

Een nieuwe elektronische pil, die onlangs op mensen getest is, kan waardevolle kennis opleveren over onze spijsvertering, zodat voor iedereen het perfecte dieet op maat samengesteld kan worden.

Wetenschappers van de RMIT University in het Australische Melbourne hebben de pil ontwikkeld. Hij is 2,6 centimeter lang en bevat een thermometer, batterijen, een zender en sensoren voor waterstof, zuurstof en koolstofdioxide.

Terwijl de pil zijn weg door het spijsverteringsstelsel aflegt, verstuurt hij informatie over het gehalte van deze drie gassen, wat een beeld geeft van de efficiëntie van de darmbacteriën.

Dieet met veel of weinig vezels

De wetenschappers onderzochten de gassen twee keer bij een proefpersoon, die de eerste keer een vezelrijk en de tweede keer een vezelarm dieet volgde.

Het vezelrijke dieet bezorgde de proefpersoon buikpijn, en de pil meldde dat het zuurstofgehalte in de dikke darm de eerste vier uur na het eten verhoogd was. Dat is niet gunstig voor de anaerobe bacteriën die geen zuurstof verbruiken en belangrijk zijn voor de spijsvertering omdat ze voedselresten omzetten in vetzuren die kunnen worden opgenomen.

Ook het vezelarme dieet leverde problemen op. In de dikke darm mat de pil een te laag waterstofniveau, wat erop wijst dat de bacteriën hun werk niet goed deden.

De pil kan dus achter de oorzaak van problemen met de spijsvertering komen.

De onderzoekers denken zelfs dat het heel gewoon wordt om bij een controlebezoek aan de huisarts een elektronische pil te slikken.

Pil gaat op ontdekking met 0,5 meter per uur

De pil blijft zo’n 20 uur in het lichaam. De eerste paar uur zit hij in de maag, waarna hij in 15,5 uur door 8 meter darm gaat.