Shutterstock
Vitaminepillen in potten

Nieuw onderzoek: Vitaminepillen kunnen je geheugen je leven lang versterken

Een simpele vitaminepil kan de veroudering van je hersenen mogelijk remmen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, waarin ruim 2000 ouderen drie jaar lang werden gevolgd. Maar experts in dementie willen eerst meer onderzoek zien voor ze de aanbevelingen aanpassen.

Multivitaminepillen worden vaak geldverspilling genoemd, omdat er volgens diverse onderzoekers geen bewijs is dat ze daadwerkelijk effect hebben op de gezondheid.

Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat dagelijkse supplementen een verrassende invloed kunnen hebben op je geheugen als je ouder wordt.

Oorspronkelijk een ander doel

In de nieuwe studie volgden onderzoekers bijna 2300 Amerikanen tussen de 65 en 100 jaar gedurende drie jaar.

Het oorspronkelijke doel was na te gaan of flavonoïden, een natuurlijke stof die in chocolade zit, de cognitieve veranderingen die bij het ouder worden kunnen optreden, kunnen vertragen.

Voordat de proef begon, deed elke deelnemer daarom tests voor het geheugen, de rekenvaardigheid en de woordenschat.

De proefpersonen werden vervolgens willekeurig verdeeld in drie groepen. De eerste groep nam elke dag een flavonoïdensupplement, de tweede een gecombineerde multivitamine- en mineralenpil, en de laatste groep kreeg een placebo. Elk jaar ondergingen de deelnemers dezelfde tests.

Onderzoekers: meer onderzoek nodig

Toen de proef na drie jaar eindigde, bleek dat de groep die elke dag een multivitaminepil had ingenomen 1,8 jaar jonger was gemeten in cognitieve leeftijd.

Dit betekent onder andere dat ze beter waren in het zich herinneren van ervaringen uit het verleden, het zogeheten episodisch geheugen. De onderzoekers zagen geen voordelen bij de groep die elke dag een cacao-extract met flavonoïden had genomen.

Het grootste effect werd waargenomen bij de deelnemers die ook hart- en vaatziekten hadden, een bekende risicofactor voor dementie. De precieze oorzaak daarvan is nog niet bekend. Ook weten de onderzoekers niet precies welk ingrediënt in de multivitaminepillen verantwoordelijk is voor het positieve effect op het geheugen.

De onderzoekers menen dat de studie het eerste bewijs is van het effect van vitaminepillen op de hersenen in een langlopende gerandomiseerde gecontroleerde proef. Dit type onderzoek wordt beschouwd als de gouden standaard voor het beoordelen van nieuwe behandelingen. Andere deskundigen willen echter eerst meer onderzoek zien voordat ze een definitieve conclusie trekken.

Dat zegt onder anderen hoogleraar Tara Spires-Jones van het Dementia Research Institute van de universiteit van Edinburgh, die niet betrokken was bij het onderzoek. Volgens haar is het onderzoek goed uitgevoerd, maar ze wijst er ook op dat alle betrokkenen wit en hoogopgeleid waren, en dat de resultaten dus beperkt zijn tot één doelgroep.

‘Het is belangrijk om te bevestigen dat deze resultaten standhouden in een bredere populatie. Uit de studie wordt ook niet duidelijk of multivitaminen ziekten zoals alzheimer, die de cognitie aantasten, kunnen voorkomen. Er zijn verschillende supplementen getest als behandeling van alzheimer en tot nu toe is er geen enkele effectief gebleken,’ vertelt ze aan The Guardian.