Nieuw onderzoek: Stress zet kanker in de versnelling

Een langdurige toestand van stress is bevordelijk voor kanker. Kankercellen verspreiden zich sneller door het lichaam, met alle rampzalige gevolgen van dien.

kanker en stress

Langdurige stress heeft niet alleen invloed op je gemoedstoestand.

Een nieuwe studie van de Monash University in Australië laat zien dat stress het ook makkelijker maakt voor kankercellen om zich door het lichaam te verspreiden en zich naar nieuwe organen uit te zaaien.

Stress creëert vluchtwegen voor kanker

Kankerzaait zich op twee manieren uit in het lichaam: door de bloedvaten of via het lymfestelsel, dat uit lymfevaten en lymfeklieren bestaat, die overal in het lichaam infecties bestrijden en de lymfevloeistof zuiveren.

Het was al bekend dat stresshormonen de vorming van bloedvaten bevorderen. Dat betekent dat kankercellen er veel makkelijker door kunnen en meer vluchtwegen in het lichaam tot hun beschikking hebben.

Tot nu toe wisten wetenschappers echter niet zeker of stresshormonen ook het lymfestelsel beïnvloeden.

Dat blijkt nu zo te zijn.

Gestreste muizen hebben vaker kanker

De wetenschappers maakten een groep muizen gedurende langere tijd gestrest. De situatie kon voor mensen vergeleken worden met langdurig voor een ziek familielid zorgen zonder dat je daar tijd voor hebt.

Bij de gestreste muizen zaaide de kanker sneller uit dan bij hun ontspannen soortgenoten.

Dat komt doordat het stresshormoon adrenaline het sympathische zenuwstelsel activeert, waardoor het lymfestelsel op volle toeren gaat draaien.

Daarnaast veroorzaakt adrenaline een fysieke verandering van de lymfevaten, die ervoor zorgt dat de kankercellen van tumoren zich sneller door het lichaam kunnen verspreiden.

Onderzoekers roepen kanker en stress een halt toe

Het goede nieuws is dat de Australische wetenschappers erin geslaagd zijn de uitzaaiing bij een groep vrouwen met borstkanker een halt toe te roepen.

Ze dienden de vrouwen de bètablokker propranolol toe, die de werking van adrenaline remt. Dit leidde ertoe dat de kanker zich minder snel uitzaaide.