Nieuw medicijn dringt leukemie terug en geneest 20% van de patiënten

De resultaten van een nieuw soort medicijn zijn buitengewoon veelbelovend voor patiënten met een type bloedkanker dat moeilijk te behandelen is.

leukemie

Een nieuw type medicijn heeft bij 80% van de leukemiepatiënten het aantal kankercellen aanzienlijk teruggedrongen en ze bij een vijfde van de patiënten helemaal doen verdwijnen.

Dat is het voorlopige resultaat van een vierjarige studie, die nu is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Getest op leukemie

Venetoclax – zoals het nieuwe medicijn heet – werd in pilvorm gegeven aan 116 Amerikaanse en Australische patiënten.

Al deze patiënten lijden aan chronische lymfatische leukemie (CLL) en hadden geen baat bij andere behandelmethoden.

Maar de resultaten van deze test zijn indrukwekkend en overtreffen alle verwachtingen, aldus John Seymour en Andrew Roberts, beiden professor in hematologie, die betrokken waren bij de test.

Leukemie werd sterk teruggedrongen

Bij 79% van de CLL-patiënten werd het aantal kankercellen teruggedrongen met ruim 50%. En bij een vijfde van de patiënten werd het aantal kankercellen zo laag, dat ze niet meer te zien waren.

Het medicijn valt het eiwit Bcl-2 aan. Dit eiwit geeft de kankercellen voeding en helpt ze groeien. Bovendien maakt het de kankercellen resistent tegen de gangbare behandeling.

Het nieuwe medicijn zet het eiwit buitenspel. En de onderzoekers achter de test zagen dat de tumoren hierdoor slonken.

Nog steeds in testfase

Het medicijn is nog niet goedgekeurd voor behandeling, omdat het bijwerkingen heeft als misselijkheid, longontsteking, luchtweginfecties en prostaatkanker.

De meeste van deze bijwerkingen zijn echter mild in vergelijking met deze tot op heden ongeneeslijke vorm van kanker.