Zonnecelimplantaat geeft pacemaker stroom

Onderzoekers willen de batterij van elektrische apparaten in het menselijk lichaam vervangen door zonnecellen onder de huid.

Bij de proef werden zonnecellen op de huid en de kleding aangebracht om te testen of ze genoeg stroom opwekten om een pacemaker op gang te houden. Het resultaat was veelbelovend: in de toekomst kunnen wellicht zonnecellen onder de huid geïmplanteerd worden.

© LUKAS BEREUTER

De batterij van een pacemaker heeft een beperkte levensduur en moet na vijf of tien jaar worden vervangen via een kleine ingreep.

In de toekomst is dat niet meer nodig. In een proef met 32 deelnemers hebben Zwitserse onderzoekers getest of een pacemaker kan worden aangedreven door zonnecellen – en dat kan.

Binnen een paar jaar klaar

De onderzoekers gaven de proefpersonen een testmodel van een zonnecelimplantaat van 3,6 vierkante centimeter, die tijdens de proef uitwendig op de arm werd gedragen.

Het resultaat van de test was overtuigend: het laagst gemeten vermogen was 12 microwatt, terwijl voor een doorsnee hartsimulator een vermogen van 5 tot 10 microwatt nodig is.

De onderzoekers zeggen dat de technologie mogelijk is en binnen een paar jaar kan worden toegepast.

Zonnecellen werken ook in de winter

Of het nu midden in de donkere winter is of zomers zonnig, de zonnecellen wekken ruim voldoende stroom op.