Wat is een kunstmatig coma?
Een kunstmatig coma is een extreme vorm van volledige verdoving, waarbij artsen de hersenen buiten werking stellen; de patiënt komt niet bij bewustzijn en kan niet op invloeden reageren.
Hartritme, bloeddruk en ademhaling moeten bij een kunstmatige coma mechanisch of met medicijnen in stand gehouden worden.
Artsen brengen een patiënt in coma met een verdoving of door zijn lichaamstemperatuur beneden de 33 °C te brengen. Deze toestand is reversibel, wat betekent dat de arts de patiënt weer uit het coma kan halen door de behandeling stop te zetten.
Kunstmatig coma geeft hersenen rust
Dit gecontroleerde proces dient om de hersenen tot rust te brengen. Net zoals andere lichaamsdelen rust nodig hebben om te herstellen van zware verwondingen, zijn de hersenen gebaat bij een time-out.
Schade kan ontstaan door een gebrek aan zuurstof, dat kan optreden als iemand een bloedprop heeft of bijna is verdronken, door een verhoogde druk in de hersenpan na een zware slag tegen het hoofd, of door een verstoring van het chemische evenwicht in de zenuwcellen van de hersenen na een overdosis drugs.