De kwaal komt heel erg vaak voor. En als de bacterie je eenmaal te pakken heeft, keert hij vaak terug – een zogeheten terugkerende urineweginfectie.
De Amerikaanse vereniging voor urologen schat dat wereldwijd 150 miljoen mensen elk jaar blaasontsteking hebben – en dat kost ruim vijf miljard euro aan ziekenhuiskosten.
Nanokooi maakt ouderwets vaccin effectief
Het vaccin, dat hopelijk miljoenen mensen van pijn kan verlossen, is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Texas in Dallas, VS.
Ze gebruiken een ouderwets vaccinmodel – een zogeheten whole cell-vaccin – waarbij ze een volledige cel van de E. coli-bacterie in de patiënt spuiten. De onschadelijk gemaakte bacterie ontlokt een reactie van het afweersysteem – uiteraard zonder dat de patiënt echt een ontsteking krijgt.
Eerder hebben onderzoekers al dezelfde methode uitgeprobeerd, maar met teleurstellend resultaat, omdat het immuunsysteem snel optreedt tegen volledige cellen. Het lukt de bacterie niet om de juiste werking van het immuunsysteem uit te lokken, en daarom wordt de patiënt niet immuun.
Maar in het nieuwe Amerikaanse vaccin is de bacterie omhuld door een beschermende nanokooi.
De bacterie overleeft lang genoeg om het immuunsysteem antistoffen te laten produceren, wat de patiënt immuun maakt.
Vooralsnog zijn de resultaten uit de muizenproeven positief, maar er is meer onderzoek nodig voordat het vaccin geschikt is voor mensen.