Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varkens redden mensenlongen

Bij een proef hebben wetenschappers met behulp van een varkenskop de kwaliteit van donorlongen verbeterd. Dankzij deze methode kunnen veel meer mensen op de wachtlijst nieuwe longen krijgen.

Vunjak-Nokakovic/Columbia Enigeering

Wereldwijd staan talloze mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie, want de vraag is groter dan het aanbod. Daar komt nog eens bij dat veel donororganen in slechte staat zijn en artsen ze daardoor niet kunnen gebruiken.

Longen zijn uiterst kwetsbare organen. Als een long bij een donor wordt verwijderd, moeten artsen hem binnen een paar uur transplanteren, want buiten het lichaam blijft hij niet lang goed.

Maar nu hebben wetenschappers van de Columbia University in de VS een methode ontwikkeld waarbij longen langer ‘vers’ blijven. Het idee is simpel: een levend varken houdt de longen in leven.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Donorlongen lenen varkenslichaam

Een donorlong blijft langer goed en repareert zichzelf als hij op de bloedsomloop van een verdoofd varken aangesloten wordt.

  • Varken houdt bloedtoevoer in stand

    Via slangen naar aderen in de hals van het varken stroomt zuiver bloed vol voedingsstoffen door de longen.

  • Respirator voorziet longen van zuurstof

    Dankzij een respirator krijgen de longen zuurstof, al bevinden ze zich buiten het lichaam.

  • Dode plekken komen tot leven

    Na 24 uur zijn dode, witte plekken op de longen rood geworden en kunnen ze weer zuurstof opnemen.

De wetenschappers deden een proef met vijf longen die afgewezen waren omdat grote delen ervan geen zuurstof meer konden opnemen. De aderen werden verbonden met de halsslagader van een verdoofd varken, dat zo voor de bloedtoevoer zorgde.

Donorlongen zijn er vaak te slecht aan toe om getransplanteerd te kunnen worden. Maar ze zijn te redden door ze een dag aan een varkenskop te koppelen.

© Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Aan het bloed van het varken werden onderweg stoffen toegevoegd die de afweer remmen om een reactie van het longweefsel te voorkomen. Een respirator voorzag de longen van zuurstof.

Perfect in één etmaal

Na 24 uur waren de organen als nieuw. De witte gebieden, die eerder geen zuurstof opnamen, hadden een gezonde rode kleur gekregen, en de structuur van het weefsel en de zuurstofopname waren goed genoeg om de longen te kunnen transplanteren.

De verandering is duidelijk zichtbaar in de longen: links aan het begin van de behandeling, midden na 12 uur en rechts na 24 uur.

© Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Maar voordat dat kan gebeuren, moeten aanvullende proeven aantonen dat er geen schadelijke stoffen van het varken naar de longen stromen. Als alles goed verloopt en de methode goedgekeurd wordt, zal het aantal bruikbare longen flink toenemen.

Vandaag de dag is slechts 28 procent van de donorlongen in de VS geschikt voor transplantatie. De onderzoekers hopen dat te kunnen verdrievoudigen.

Lees ook:

Ziektes

Alles wat je moet weten over coronamutaties

8 minuten
Medische technologie

Nieuwe methode maakt je drie keer zo snel nuchter

3 minuten
Medische technologie

Cellen uit de neus brachten verlamde man weer op de been

12 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg