Joséphine Menge, Unsplash
hondenallerlei, allergeen, vaccin

Vaccin tegen hondenallergie in aantocht

Als de tranen je in de ogen springen in de buurt van een hond en dat niet komt omdat hij zielig is, behoor je misschien tot de grote groep met hondenallergie. Nu is de basis voor een vaccin gelegd.

Een onderzoeksteam aan de Osaka Prefecture University in Japan heeft ontdekt welk eiwit de meeste allergische reacties op honden veroorzaakt.

Dat is goed nieuws voor iedereen met een hondenallergie, want het is de eerste stap op weg naar een vaccin.

Belangrijkste allergeen wordt aangepakt

Er zijn zeven soorten allergenen die een allergische reactie op honden opwekken. Het meest voorkomende wordt Can f 1 genoemd en stond centraal in het nieuwe onderzoek.

Het allergeen Can f 1 is afkomstig van de tong van de hond en zou de boosdoener zijn bij driekwart van de allergische reacties op honden.

Bijzondere methode

De wetenschappers hebben een bijzondere werkwijze gebruikt in hun zoektocht naar een vaccin: met röntgenkristallografie isoleerden ze de zogeheten epitopen van het allergeen.

Röntgenkristallografie is een methode om de atomaire en moleculaire opbouw van kristallen te bepalen, en epitopen zijn strengen van aminozuren in het eiwit die een allergische reactie oproepen en die het doelwit van een toekomstig vaccin kunnen zijn.

Vaccin is binnen bereik

De verschillende epitopen van Can f 1 moeten nog verder in kaart worden gebracht om erachter te komen welke precies verantwoordelijk zijn voor de allergie.

Maar volgens de onderzoekers is een vaccin voor het eerst binnen handbereik.

Zo’n vaccin moet bestaan uit kleine doses epitopen die bij mensen met een allergie worden ingespoten, waardoor hun immuunsysteem een tolerantie opbouwt. De behandeling zal lijken op de bestaande tegen bijen- en wespensteken.

Uit gegevens van Statista blijkt dat er in 2018 zo’n 470 miljoen honden als huisdier werden gehouden. Tussen de 10 en 20 procent van de wereldbevolking is naar schatting allergisch voor honden of katten.