Shutterstock
Universel influenza-vaccine

Universeel griepvaccin is heel dichtbij

GOED NIEUWS IN CRISISTIJD: Wetenschappers werken al tientallen jaren aan een universeel griepvaccin dat bescherming biedt tegen alle soorten griep en raad weet met de vele mutaties van het virus. Het lijkt erop dat er een doorbraak is.

Hoewel griepvaccins elk jaar levens redden, kent dit type vaccin veel problemen.

Elk jaar proberen onderzoekers te voorspellen welke griepsoorten dominant worden. Zo kiezen ze het vaccin dat ze gaan ontwikkelen.

Dat is een kostbaar en tijdrovend proces, en bovendien kan de griep midden in het seizoen muteren of kan er plotseling een nieuw type opduiken. En dan heeft het vaccin geen nut.

Er wordt daarom al tientallen jaren gewerkt aan een universeel vaccin tegen griep – en nu is er goed nieuws.

Het eerste universele vaccin is klaar voor de fase III-tests, de laatste stap vóór goedkeuring van gebruik bij de bevolking.

Klinische proef is veelbelovend

Met behulp van een computeralgoritme identificeerden wetenschappers vier gebieden in het griepvirus die niet variëren tussen de verschillende typen en die bovendien niet vaak muteren.

Ze ontwikkelden een vaccin, FLU-v, dat de T-cellen van het immuunsysteem activeert en voor deze gebieden traint.

Met het nieuwe vaccin zijn klinische tests uitgevoerd bij mensen, en vooral het laatste experiment is opvallend. Bij de 175 proefpersonen verbeterde de afweer significant ten opzichte van de controlegroep. En het effect was zelfs zes maanden na toediening nog meetbaar.

Na deze veelbelovende resultaten worden er nu meer tests uitgevoerd met FLU-v. Zo zullen we erachter komen of dit middel de verschillende griepvirussen die elk jaar miljoen mensen besmetten, de das om kan doen.