Shutterstock

Techniek sorteert zaadcellen op geslachtschromosomen

Japanse onderzoekers ontdekten nog onbekende verschillen tussen zaadcellen met een X-chromosoom en met een Y-chromosoom. Volgens de onderzoekers baant de ontdekking de weg voor de ontwikkeling van een speciale techniek, die zaadcellen kan sorteren op geslacht.

Een nieuwe ontdekking kan het makkelijker maken het geslacht van een foetus te bepalen.

Onderzoekers van de universiteit van Hiroshima in Japan ontdekten bij muizen verschillen tussen zaadcellen die een X-chromosoom dragen en zaadcellen die een Y-chromosoom dragen.

Zo vonden ze 18 genen die bij zaadcellen met een X-chromosoom coderen voor eiwitten die uit het celoppervlak steken.

Deze genen zijn niet actief bij zaadcellen met een Y-chromosoom.

Gel sorteert zaadcellen

De onderzoekers maakten een gel met moleculen die zich aan deze eiwitten binden en lieten er een portie zaadcellen doorheen zwemmen.

De cellen met X-chromosomen werden duidelijk door de moleculen in de gel vertraagd, terwijl ze op cellen met Y-chromosomen geen effect hadden.

Door de tragere cellen af te vangen kunnen de zaadcellen eenvoudig worden gesorteerd op een goedkope manier. Bovendien is er geen risico dat de chromosomen in de cellen beschadigd raken.

Lees ook ons artikel ‘Hoeveel genders zijn er?

Een techniek maakt zaadcellen met X-chromosomen trager, zodat ze kunnen worden gescheiden van zaadcellen met Y-chromosomen.

© Shutterstock

De methode is niet zozeer bedoeld voor mensen die graag een jongen of een meisje willen, maar voor de veehouderij.

Zo willen melkveehouders het liefst alleen koekalveren, die melk kunnen geven, terwijl boeren met vleeskoeien juist de voorkeur geven aan het vlees van stierkalveren.

Varkenshouders willen graag vrouwtjesbiggen, want mannetjes moeten gecastreerd worden om een onprettige bijsmaak te voorkomen.

De onderzoekers hopen dat de methode kan leiden tot een humanere veehouderij.