Shutterstock/Martin Capek
Fremtidens slankekur kan være små strømstød

Stroomstootjes zijn het dieet van de toekomst

Een nieuw implantaat maakt de hersenen met stroomstootjes wijs dat je verzadigd bent, zodat je overtollige kilo’s makkelijker kwijtraakt.

Obesitas is een pandemie geworden: circa 650 miljoen mensen kampen met ernstig overgewicht. Daar brengt een implantaat dat de eetlust remt mogelijk verandering in.

Het implantaat is ontwikkeld door onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison in de VS. Het meet 1 bij 1 centimeter en is 1 millimeter dik.

Met een simpele ingreep wordt het aangebracht op de maag en verbonden met de nervus vagus, de hoofdroute voor signalen tussen de hersenen en het spijsverteringsstelsel.

Implantat sender strøm til hjernen

Het implantaat meet 1 bij 1 cm en is 1 mm dik.

© University of Wisconsin-Madison

Als de maag voedsel ontvangt, komt hij in beweging: hij trekt zich samen en zet uit om het eten rond te kneden.

Door die bewegingen ontstaat er in het implantaat een elektrische spanning van 0,1-0,5 volt, die een stootje aan de nervus vagus geeft.

Het signaal gaat door naar de hersenen en wordt geïnterpreteerd als een teken van verzadiging.

38 procent lichaamsgewicht kwijt

De onderzoekers brachten het implantaat aan bij ratten met overgewicht, en die verloren in 100 dagen tijd 38 procent van hun lichaamsgewicht.

De operatie is minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een maagomleiding, waarbij de maag kleiner wordt gemaakt om ervoor te zorgen dat je eerder vol zit.

Het implantaat kan ook worden verwijderd, zodat je je normale eetritme terugkrijgt als je voldoende bent afgevallen.

De onderzoekers willen het implantaat nu gaan testen op varkens, die qua lichaamsgewicht en anatomie meer op ons lijken dan ratten.

Implantaat gebruikt maag als batterij

Het implantaat heeft twee elektrisch geladen lagen. De maagbewegingen wekken de elektrische impuls op die een verzadigingsgevoel veroorzaakt.

Strøm kan narre hjernen til at tro, at den er mæt

De rat eet

Een klein hapje volstaat om de maag aan het werk te zetten.

1

Maag veroorzaakt spanning in implantaat

De maagbewegingen trekken de positieve laag van het implantaat mee. Als de lagen uit elkaar gaan, ontstaat er een spanningsverschil. Links een uitgezette maag, rechts een samengetrokken maag.

2

Zenuw krijgt schok

Het spanningsverschil wekt via elektroden een stroomstootje op in de nervus vagus, die het signaal naar de hersenen stuurt.

3

Hersenen zijn verzadigd

De hersenen ontvangen het signaal en zien dit als een teken van verzadiging. De rat stopt meteen met eten.

4
© Mikkel Juul Jensen & Xudong Wang