Shutterstock, The Chinese University of Hong Kong
spiraalrobot, bloedstolsel, microrobot

Spiraalrobot moet bloedstolsels oplossen

Onderzoekers hebben een spiraalvormige microrobot ontwikkeld die medicijnen direct in bloedstolsels loslaat, waardoor het levensreddende medicijnen veel beter werkt.

Een onderzoeksteam van The Chinese University of Hong Kong heeft een microscopische robot ontwikkeld die door bloedvaten kan bewegen en antistollingsmedicijnen rechtstreeks in bloedstolsels aflevert.

Hierdoor lost het geneesmiddel bloedstolsels tot vijf keer zo goed op als anders.

Bacteriestaarten als model

De microrobot is spiraalvormig en magnetisch. Daardoor kunnen onderzoekers zijn reis en rotatie door de bloedvaten met magneten regelen.

De spiraalvorm van de robot is geïnspireerd op de staarten van bacteriën als E. coli. Door zijn vorm kan hij zowel met als tegen de bloedstroom door slagaders zwemmen, omdat hij zijn eigen lijf als propeller gebruikt.

Als de robot het antistollingsmedicijn afgeeft, helpt de spiraalvorm ook het medicijn in het stolsel te laten circuleren.

Bloedstolsels lossen beter op

Deze methode om antistollingsmiddelen af te leveren biedt de onderzoekers de mogelijkheid om de werkzaamheid van de middelen te vergroten en het stolsel beter te laten oplossen.

Dit vermindert het risico dat kleine bloedpropjes elders in de bloedbaan vast komen te zitten.

Het onderzoeksteam experimenteerde in vitro met de microrobot, dus in petrischaaltjes buiten het menselijk lichaam, met behulp van kunstmatige bloedvaten gevuld met varkensbloed.

De volgende stap is de robot te testen in omstandigheden die meer lijken op die in het menselijk lichaam.