Johns Hopkins University
robotchirurg, robotarts, kijkoperatie

Robotchirurg voert zelfstandig eerste operatie uit

Ooit was het idee van zelfstandige robots aan de operatietafel pure sciencefiction, maar nu heeft een robotchirurg voor het eerst een operatie uitgevoerd zonder menselijke tussenkomst.

Een robotchirurg van de Johns Hopkins Universiteit heeft een complexe chirurgische ingreep uitgevoerd zonder menselijke tussenkomst.

De Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) presteerde aanzienlijk beter dan een menselijke chirurg.

De operatie werd uitgevoerd op een dood varken, waarbij twee stukken darm aan elkaar werden genaaid. De onderzoekers zien het als een mijlpaal op weg naar volledig geautomatiseerde chirurgie in de toekomst.

Een bijzondere prestatie

De ingreep is een van de meest complexe operaties in de gastro-intestinale chirurgie.

Het hechten vereist een groot aantal repeterende bewegingen en een hoge mate van precisie om het orgaan niet te doorboren.

De geringste verkeerde beweging kan voor de patiënt tot catastrofale complicaties leiden.

Daarom is het volgens de onderzoekers een bijzondere prestatie dat de robotchirurg juist dit type gastro-intestinale chirurgie kan uitvoeren zonder menselijke tussenkomst.

Foutloze operaties in de toekomst

In 2016 deed de STAR-robot een soortgelijke operatie, maar toen moest hij een grotere incisie in de weke delen maken om de instrumenten in het lichaam te brengen en waren menselijke chirurgen genoodzaakt om het over te nemen toen de robot in de problemen kwam.

Inmiddels hebben de hardware en software van de robot een grote update gekregen, met onder meer uitgebreide kunstmatige intelligentie en gespecialiseerde hechtinstrumenten.

Daardoor kon STAR de operatie zelfstandig uitvoeren.

De onderzoekers hopen dat de robot in de toekomst voor minder fouten bij soortgelijke ingrepen zal zorgen en dat hij de wachtlijsten voor de complexe kijkoperaties kan helpen verkorten.