Anatomische modellen uit 1875

Rijksmuseum Boerhaave moderniseert, maar heeft ook nog bijzondere oude voorwerpen, zoals deze anatomische modellen uit 1875.

© Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave weer open

Na een grondige renovatie gaat Rijksmuseum Boerhaave weer open. Thema’s en verhalen leiden je rond in de fascinerende wereld van natuurwetenschappen en geneeskunde.

14 december 2017 door Andrea Voigt

Op 16 december gaat Rijksmuseum Boerhaave in Leiden weer open voor het publiek.

Het museum is grondig gerenoveerd, en vertelt nu verhalen aan de hand van zijn indrukwekkende collectie. Niet alleen in voorwerpen, maar ook in filmpjes, animaties, spellen en andere moderne technieken. 

Boerhaave vertelt verhalen in thema’s

De chronologische indeling heeft plaatsgemaakt voor een indeling in vijf thema’s.

In het thema Ziekte & Gezondheid vind je bijvoorbeeld innovaties in de gezondheidszorg door de eeuwen heen, van aderlatingen tot complexe transplantaties. 

En in het thema Water, Stroom & Data komt het droogmalen van de polders aan bod, maar ook de snelheid van de kwantumcomputer.

‘We vertellen nu de geschiedenis van de wetenschap aan de hand van objecten,’ vertelde conservator Ad Maas tijdens een lezing. ‘We brengen meer moderne techniek en meer uitleg.’

Het verhaal achter het object maakt het object zelf zo boeiend, dus dat verhaal wordt nu verteld.

Ook het anatomisch theater vertelt een verhaal over de geneeskunde van toen en nu.

© Rijksmuseum Boerhaave

De aansluiting met nu

Rijksmuseum Boerhaave was toe aan de aansluiting met vandaag, vindt Ad Maas. Naast de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek en de oudste kunstnier vind je er dus ook moderne voorwerpen, zoals de eerste kweekburger uit 2015.

Ook is er aansluiting gezocht bij externe innovatieve partijen, zoals QuTech van de TU Delft met zijn qubit: de bouwsteen van de kwantumcomputer.

Museum draait om je eigen leven

‘In de nieuwe presentatie van Rijksmuseum Boerhaave sta je oog in oog met de ontdekkingen die de wereld hebben veranderd en bij de onderzoekers die daarachter zaten,’ lezen we op de site van Rijksmuseum Boerhaave.

En uiteindelijk draait het, net als in de wetenschap, om je eigen leven. 

Ook zo gek van natuur- en geneeskunde? Neem dan een abonnement op Wetenschap in Beeld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: