De hersenziekte alzheimer is met twee van de drie gevallen wereldwijd de meest voorkomende vorm van dementie.
Bij patiënten sterven de hersencellen geleidelijk af, waardoor mentale functies als geheugen, oriëntatievermogen en oordeelsvermogen achteruitgaan, net zo lang tot de patiënt overlijdt.
Tot nu toe was de geneeskunde vooral bezig met het ontwikkelen van medicijnen om de aantasting van de hersenen af te remmen.
Maar nu hebben onderzoekers van Stanford University in de VS mogelijk een manier gevonden om te voorkomen dat mensen met dementie hun geheugen kwijtraken.
Door ruggenmergvocht van jonge muizen te injecteren bij oudere muizen, wisten de wetenschappers het geheugenverlies af te remmen dat doorgaans optreedt als de knaagdieren richting het eind van hun leven gaan.
Ruggenmergvocht in hersenen gepompt
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature en is gebaseerd op een onderzoek uit 2014, toen hetzelfde team bewees dat oude muizen een beter geheugen en oriëntatievermogen krijgen als ze bloed van jonge muizen ingespoten krijgen.
Deze keer willen ze weten of een dosis jong ruggenmergvocht bij oudere muizen net zo’n positief effect zou hebben op het geheugen.
Daartoe namen ze in totaal 10 microliter ruggenmergvocht (circa een vijfde van een waterdruppel) af bij honderden muizen van tien weken oud.
Dat deden ze door een gaatje te maken in de nek van de muizen en een microscopisch kleine hoeveelheid vocht uit een holte bij de hersenen te zuigen.
Vervolgens boorden de onderzoekers een gaatje in de schedel van de oudere muizen en brachten ze het jonge ruggenmergvocht via een geïmplanteerd pompmechanisme over naar de hersenen.