Shutterstock
Kankercel, koud plasma

Plasmapistool moet kankercellen zappen

Het nieuwe apparaat maakt het mogelijk alle kankercellen die na een operatie in het lichaam zijn achtergebleven, te vernietigen.

Elk jaar helpen doeltreffende kankerbehandelingen duizenden patiënten van de ziekte af – maar soms komt de ziekte helaas terug.

Een van de redenen is dat na de operatie enkele kankercellen achterblijven, waardoor de ziekte weer oplaait.

Maar nu hebben onderzoekers van de universiteit van Californië in Los Angeles, VS, een nieuwe methode gevonden om het lichaam grondig van kankercellen te ontdoen.

koud plasma, pistool, bliksem

In het laboratorium creëert het plasmapistool een ‘bliksemschicht’ van koud plasma.

© Chen/Wang et al.

De methode maakt gebruik van zogeheten koud plasma: geïoniseerd gas bij kamertemperatuur. Koud plasma kan oppervlakken steriliseren en de wondgenezing versnellen, en blijkt ook goed te werken bij de behandeling van kankerpatiënten.

Tot dusver was voor het produceren van koud plasma een groot en ingewikkeld apparaat nodig dat gebruikmaakt van gassen onder druk, zoals argon en helium.

Maar nu hebben de onderzoekers een plasmapistool ontwikkeld dat de omringende lucht kan ioniseren en zeer energiezuinig koude plasmastralen kan uitstoten.

Met het nieuwe plasmapistool kan het operatiegebied van de kankerpatiënt vrij van microknobbeltjes worden gezapt. Bovendien activeert koud plasma het immuunsysteem, waardoor een terugval wordt voorkomen.

Het wapen is getest op muizen waarbij kankergezwellen operatief waren verwijderd. Koud plasma verlengde het leven van de muizen flink en veroorzaakte schijnbaar geen bijwerkingen.