Onderzoekers behandelen diabetes zonder medicijnen

Een behandeling voor diabetes zonder spuitjes, pillen en bloedsuikermetingen. Dankzij een baanbrekend onderzoek kan dat echt de toekomst zijn.

De afgelopen 30 jaar is het aantal mensen met diabetes wereldwijd bijna verviervoudigd. En elk jaar overlijden minstens 1,5 miljoen mensen aan de ziekte.

Veruit de meesten hebben diabetes type 2: een ingrijpende aandoening die nu wordt behandeld met een combinatie van veranderingen in levensstijl, medicijnen en dagelijkse injecties.

Maar nu heeft een onderzoeksteam een nieuw onderzoek uitgevoerd dat wellicht de impact van de invaliderende volksziekte enorm kan verkleinen – zonder medicijnen.

Onderzoekers mikken op een punt in de lever

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te hoog is.

De oorzaak daarvan kan zijn dat de cellen in het lichaam minder gevoelig zijn geworden voor het belangrijke hormoon insuline, of dat de alvleesklier niet meer genoeg insuline aanmaakt.

VIDEO: LEER HIER ALLES OVER DIABETES TYPE 2

In het nieuwe experiment kon een te hoge bloedsuikerwaarde bij varkens, muizen en ratten met suikerziekte voorkomen en verlaagd worden met kleine, geconcentreerde pulsen ultrageluid op zenuwen in de lever.

De pulsen werden gericht op een ader aan de onderkant van de lever, de porta hepatis. Hierin zitten zenuwen die onder meer informatie naar de hersenen sturen over de hoeveelheid suiker en andere voedingsstoffen in het bloed, waarmee je hersenen alles in evenwicht kunnen brengen.

En de onderzoekers slaagden erin deze route tussen de lever en de hersenen te activeren met een dagelijkse dosis ultrageluid.

Drie minuten behandeling per dag is genoeg

Volgens de studie was drie minuten behandeling per dag voldoende om de zieke dieren een normale bloedsuikerwaarde te geven.

De volgende stap is uitzoeken of de techniek ook voor mensen werkt.

De onderzoekers zijn al volop bezig met de eerste proeven. Maar zelfs als het succes aanhoudt, ligt er nog een grote uitdaging te wachten voordat de methode op grote schaal kan worden uitgerold:

De apparatuur waarmee ultrageluid in de lever terechtkomt, wordt bediend door opgeleide technici.

Volgens de onderzoekers beschikken we al over de technologie om de systemen zo te vereenvoudigen dat patiënten zichzelf thuis kunnen behandelen. Maar de apparatuur zelf moet nog ontwikkeld worden voor we een toekomst zonder bloedsuikertesten, spuiten en medicijnen tegemoet kunnen gaan.