Nieuwe techniek geeft kankerpatiënt gezicht terug

Dankzij een smartphone, een gratis app en een 3D-printer kreeg een Braziliaan die aan kanker in zijn gezicht was geopereerd een gezichtsprothese.

Nadat hij aan een agressieve vorm van mondkanker was geopereerd, had Carlito Conceição een groot gat bij zijn rechteroog en jukbeen.

© CATERS NEWS/POLFOTO

Een Braziliaanse man die van kanker is genezen, heeft een gezichtsprothese gekregen die is gemaakt met behulp van een smartphone- app en een 3D-printer.

In 2008 werd bij Carlito Conceição een zeer agressieve vorm van mondkanker vastgesteld.

Na de levensreddende operatie waarbij de snel groeiende tumor werd weggehaald, had de voormalige verkoper een gapend gat op de plek van zijn rechteroog en -wang en een deel van zijn neus.

Mismaakt gezicht leidde tot depressie

De gezichtsprothese die Conceiçao kreeg, bezorgde hem niets dan ellende, omdat die niet goed bleef zitten en er steeds af viel.

Uiteindelijk durfde hij nauwelijks nog buiten te komen en werd hij zwaar depressief.

Carlito Conceição werd geholpen door een nieuwe en goedkope behandeling, die werd ontwikkeld door onderzoekers van de Paulista universiteit in São Paulo.

Gratis app ontwierp nieuwe protese

Met behulp van een gratis app, die foto’s omzet in driedimensionale, printbare modellen, kreeg de Braziliaan een nieuwe prothese van silicone.

Behalve dat ze betaalbaar is, ziet de prothese er realistisch uit en is ze makkelijk op en af te zetten.

De prothese zit met magneten vast, die zich aan schroeven in de schedel hechten.

Zo werd de prothese gemaakt: