Shutterstock
Twee handen rond moedervlek van vrouw

Nieuwe scanner spoort huidkanker op zonder weefselmonster

Een nieuwe scanner gebruikt dezelfde techniek als de veiligheidsscan op de luchthaven om kankercellen in de huid met 97 procent zekerheid aan te tonen. Volgens de onderzoekers kan er snel een goedkope en handzame versie van komen.

Als je naar de dokter gaat om op huidkanker gecontroleerd te worden, neemt hij of zij een weefselmonster met een scalpel.

Maar sneetjes in de huid kunnen binnenkort tot het verleden gaan behoren, want wetenschappers hebben met microgolven een methode ontwikkeld die huidkanker kan opsporen zonder ingreep.

Volgens de onderzoekers is met dezelfde techniek een eenvoudig, handzaam apparaat te maken, dat elke dokter in huis kan hebben.

Artsen nemen meer weefselmonsters

Ongeveer 57.000 mensen stierven in 2020 aan huidkanker of melanoom. In totaal kregen wereldwijd bijna 325.000 mensen de diagnose.

Gelukkig testen artsen meer dan ooit op huidkanker, maar dat betekent ook dat ze steeds meer weefselonderzoek doen bij patiënten die zich zorgen maken.

Volgens een eerder rapport snijden artsen in de huid van 15 gezonde mensen voor elke kankerpatiënt die ze opsporen.

Zowel artsen als patiënten zijn gebaat bij een reductie van het aantal weefselmonsters, want de kleine sneetjes doen pijn, geven littekens en kosten de dokter en het lab tijd.

Millimetergolven kunnen ingrepen met helft terugbrengen

De wetenschappers testen al enkele jaren de mogelijkheid om celveranderingen – die zich later tot kanker kunnen ontwikkelen – in huid en moedervlekken op te sporen.

Met behulp van scans met microgolven en millimetergolven – dat zijn ook elektromagnetische golven, maar met een iets hogere frequentie – kunnen de onderzoekers een beeld van de huidcellen opbouwen.

De scan werkt door de cellen met de golven te bestoken, die terugkaatsen. Als de cellen veranderen, is het gehalte aan watermoleculen, eiwitten, suikers en zuren anders – en een apparaat kan dit registreren als de golf teruggekaatst wordt.

Arts bekijkt nek van patiënt met dermatoscoop

Als de millimeterscanner in de hand gehouden kan worden, kan hij de dermatoscoop, die de arts hier gebruikt, vervangen of aanvullen. Dit is een soort vergrootglas waarmee zorgpersoneel de huid van een patiënt 100 keer zo dichtbij kan bekijken.

© Shutterstock

In het nieuwe onderzoek controleerden de wetenschappers 136 mensen op huidkanker met millimetergolven.

De millimetergolfscanner had een succespercentage van zo’n 97, wat volgens de onderzoekers de beste huidige methoden naar de kroon steekt.

Binnenkort is scanner handzaam

De onderzoekers gebruikten geen handscanner, maar ze schrijven dat de technologie al zo ver is dat er een kleine en goedkope scanner met dezelfde effectiviteit gemaakt kan worden.

De scanner heeft twee antennes nodig om millimetergolven uit te zenden, maar die kunnen zonder al te veel moeite in één microchip ingebouwd worden.

Volgens de onderzoekers maakt dit de weg vrij voor eenvoudige en snelle tests op huidkanker en kan in ieder geval het aantal overbodige weefselmonsters drastisch omlaag.