Volgens een eerder rapport snijden artsen in de huid van 15 gezonde mensen voor elke kankerpatiënt die ze opsporen.
Zowel artsen als patiënten zijn gebaat bij een reductie van het aantal weefselmonsters, want de kleine sneetjes doen pijn, geven littekens en kosten de dokter en het lab tijd.
Millimetergolven kunnen ingrepen met helft terugbrengen
De wetenschappers testen al enkele jaren de mogelijkheid om celveranderingen – die zich later tot kanker kunnen ontwikkelen – in huid en moedervlekken op te sporen.
Met behulp van scans met microgolven en millimetergolven – dat zijn ook elektromagnetische golven, maar met een iets hogere frequentie – kunnen de onderzoekers een beeld van de huidcellen opbouwen.
De scan werkt door de cellen met de golven te bestoken, die terugkaatsen. Als de cellen veranderen, is het gehalte aan watermoleculen, eiwitten, suikers en zuren anders – en een apparaat kan dit registreren als de golf teruggekaatst wordt.
In het nieuwe onderzoek controleerden de wetenschappers 136 mensen op huidkanker met millimetergolven.
De millimetergolfscanner had een succespercentage van zo’n 97, wat volgens de onderzoekers de beste huidige methoden naar de kroon steekt.
Binnenkort is scanner handzaam
De onderzoekers gebruikten geen handscanner, maar ze schrijven dat de technologie al zo ver is dat er een kleine en goedkope scanner met dezelfde effectiviteit gemaakt kan worden.
De scanner heeft twee antennes nodig om millimetergolven uit te zenden, maar die kunnen zonder al te veel moeite in één microchip ingebouwd worden.
Volgens de onderzoekers maakt dit de weg vrij voor eenvoudige en snelle tests op huidkanker en kan in ieder geval het aantal overbodige weefselmonsters drastisch omlaag.