Zo repareren onderzoekers de oogzenuw
Glaucoom is een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid bij ouderen. De ziekte ontstaat als de axonen worden beschadigd; ze herstellen niet meer omdat het eiwit niet meer aanwezig is.
Maar door de zenuwcellen in de productie van het eiwit te stimuleren, is het de onderzoekers gelukt om de axonen te laten groeien alsof ze nog jong zijn.
De techniek werkt bij levende muizen
De onderzoekers maakten eerst zenuwcellen in een petrischaaltje en laserden de axonen erdoor. Daarna stimuleerden ze de productie van protrudin, wat de axonen weer verder liet groeien.
Toen de onderzoekers de techniek daarna op levende muizen met schade aan de oogzenuw testten, kregen ze hetzelfde resultaat. De axonen van de zenuwcellen groeiden twee weken lang aanzienlijk.
Het eiwit heeft twee functies
De studie wees uit dat protrudin op twee manieren werkt. Het maakt eerst een skelet dat de uitbreiding van het axon stuurt, en daarna trekt het de benodigde bouwstenen voor het herstel van de cellen aan.
De nieuwe resultaten met betrekking tot het inzetten van protrudin bieden hoop voor mensen die blind zijn geworden door glaucoom.