Alle levende organismen op aarde kunnen zichzelf tot op zekere hoogte genezen, zoals een oppervlakkige wond die weer verdwijnt of een gebroken bot dat weer aan elkaar groeit. Dit heet regeneratie.
Maar slechts enkele diersoorten, zoals zeesterren en bepaalde leguanen, beheersen de kunst om complete lichaamsdelen te laten teruggroeien.
Dat worden er misschien meer. In een nieuwe studie van de Tufts University en het Wyss Institute is het onderzoekers gelukt om een geamputeerde poot van een dwergklauwkikker te laten teruggroeien met behulp van een speciale medicijnencocktail. Gewoonlijk kan deze kikkersoort dit niet.
Poot groeide in 18 maanden terug
De onderzoekers ontwikkelden een mengsel van vijf medicijnen, waaronder groeihormonen en een middel dat de aanmaak van het eiwit collageen blokkeert. Dit eiwit leidt onder andere tot littekenvorming.
Het mengsel werd op de stomp gesmeerd van de poot die de onderzoekers in het kader van het experiment hadden geamputeerd. Daarna lieten ze de cocktail 24 uur op de wond zitten.
18 maanden later was er een nieuwe poot uitgegroeid. De poot was niet perfect, maar hij had voldoende zenuwen, spieren en botten om te kunnen functioneren.