Nanorobots zijn het leger van de toekomst

Nanorobots staan op het punt om de strijd aan te binden met bacteriën, kanker en andere ziekten. Onderzoekers hebben al chirurgische instrumenten voor ze ontworpen en zijn nu bezig met motortjes en navigatieapparatuur.

Nanorobot body

Verreweg de meeste ziekten ontstaan door fouten in een cel of in een van de onderdelen van een cel. Eigenlijk is het dus buitenproportioneel om te opereren met instrumenten die miljoenen keren groter zijn dan de aangetaste cellen.

Wetenschappers zoeken al lang naar manieren om medicijnen diep in het lichaam toe te dienen. Dankzij nieuw onderzoek naar nanorobots wordt deze droom wellicht snel werkelijkheid.

Nanorobot heelt bloedvat

Zo zijn er robotjes met een grijptang ontwikkeld die een bloedpropje kunnen vasthouden terwijl andere nanorobots het wegsnijden, en robots die gaatjes in een bloedvat kunnen dichten met behulp van een zelfklevend net.

Straalmotor op nanogrootte

Ook de ontwikkeling van piepkleine motoren die de robotjes kunnen aandrijven, is in volle gang. Zo is men bezig met een straalmotor die waterstofperoxide als brandstof gebruikt.

Deze motor splitst waterstofperoxide in water en zuurstof, waarbij er duizenden belletjes uit de staart van de raket spuiten. Zo beweegt het robotje zich voort met een snelheid van 2 millimeter per seconde - in verhouding staat dat gelijk aan een auto die zo'n 600 kilometer per uur rijdt.