Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nanorobot body
Geneeskunde - Medische technologie

Nanorobots zijn het leger van de toekomst

Nanorobots staan op het punt om de strijd aan te binden met bacteriën, kanker en andere ziekten. Onderzoekers hebben al chirurgische instrumenten voor ze ontworpen en zijn nu bezig met motortjes en navigatieapparatuur.

Verreweg de meeste ziekten ontstaan door fouten in een cel of in een van de onderdelen van een cel. Eigenlijk is het dus buitenproportioneel om te opereren met instrumenten die miljoenen keren groter zijn dan de aangetaste cellen.

Wetenschappers zoeken al lang naar manieren om medicijnen diep in het lichaam toe te dienen. Dankzij nieuw onderzoek naar nanorobots wordt deze droom wellicht snel werkelijkheid.

Nanorobot heelt bloedvat

Zo zijn er robotjes met een grijptang ontwikkeld die een bloedpropje kunnen vasthouden terwijl andere nanorobots het wegsnijden, en robots die gaatjes in een bloedvat kunnen dichten met behulp van een zelfklevend net.

Straalmotor op nanogrootte

Ook de ontwikkeling van piepkleine motoren die de robotjes kunnen aandrijven, is in volle gang. Zo is men bezig met een straalmotor die waterstofperoxide als brandstof gebruikt.

Deze motor splitst waterstofperoxide in water en zuurstof, waarbij er duizenden belletjes uit de staart van de raket spuiten. Zo beweegt het robotje zich voort met een snelheid van 2 millimeter per seconde - in verhouding staat dat gelijk aan een auto die zo'n 600 kilometer per uur rijdt.

Lees ook:

Ziektes

Doorbraak: Omgekeerd vaccin verslaat het denguevirus

2 minuten
Medische technologie

UIT DE ARCHIEVEN: Patiënten niet meer door hel van pijn

3 minuten
Medische technologie

Nieuwe techniek sorteert zaadcellen op geslacht

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg