Yoonho Kim et al./MIT

Magnetische worm haalt bloedpropjes uit hersenen

Een nieuwe robot kan in hersengebieden kruipen waar artsen niet bij kunnen. Het doel is levensbedreigende bloedproppen te verwijderen.

Als een bloedprop in de hersenen niet snel wordt behandeld kan dat leiden tot zware hersenschade en de dood.

Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskansen van de patiënt sterk verbeteren als de prop binnen 90 minuten wordt verwijderd.

Maar dat is niet eenvoudig: de chirurg moet een katheter door de bloedvaten leiden die een oplosmiddel naar de prop brengt, of de prop rechtstreeks verwijderen door hem eruit te zuigen.

Maar er is een nieuw hulpmiddel in de maak. Robotingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology in de VS ontwikkelden een ‘robotworm’ die bij moeilijk bereikbare bloedvaten in de hersenen kan komen.

Met behulp van magnetisme sturen de onderzoekers de worm door het hersenmodel.

Microarts kan risico op hersenbeschadiging verminderen

Hij wordt in een bloedvat gebracht en kan van buitenaf worden bestuurd met magneten, zodat hij niet op de bloedvatwanden botst en een hersenbloeding veroorzaakt.

De worm is maar 0,6 millimeter in doorsnee en heeft een kern van nikkel en titanium. Daardoor neemt hij zijn oorspronkelijke vorm weer aan als hij niet wordt beïnvloed door magneten.

Om de kern zit een laag rubber, vermengd met magnetische deeltjes. Van buiten is de worm bekleed met een hydrogel, zodat hij makkelijk door de bloedvaten glijdt.

Magnetisme stuurt robotworm aan

Met magnetische besturing kunnen artsen een robotworm door de smalle bloedvaten in de hersenen leiden. Zo botst de worm niet op de bloedvatwanden en wordt een hersenbloeding voorkomen.

© Yoonho Kim et al./MIT

Worm zit vol met micromagneten

De worm is gevuld met magnetische deeltjes. Die werken als kleine staafmagneetjes, die alle gelijk gericht zijn.

© Yoonho Kim et al./MIT

Magnetisch veld wijst de weg

Bij een magnetisch veld buigt de worm naar de noordpool ervan. Verdwijnt het veld, dan wordt de worm weer recht.

De robotworm is voorlopig getest in een model van hersenen met glazen bloedvaten. De volgende stap is hem te testen in hersenen van overledenen.

Volgens de onderzoekers zal de magnetische besturing het in de toekomst mogelijk maken dat chirurgen patiënten op afstand behandelen, zodat de ingreep nog sneller kan plaatsvinden en het risico op blijvende hersenschade kleiner wordt.