Ellen Roche/Harvard University

Kunsthart klopt voor jou

Robots, printers en geavanceerde mechanica gaan de strijd aan tegen doodsoorzaak nummer 1: hart- en vaatziekten. Ze helpen harten die het begeven.

Titaniumbuizen bootsen de bloedsomloop na

Een kunsthart moet 115.000 keer per dag kloppen. Amerikaanse artsen vormden het hart als een titaniumbuis die aan het ene uiteinde bloed zonder zuurstof opneemt, waarna een soepele cilinder in de buis het bloed van en naar de longen leidt. Aan het andere uiteinde stroomt bloed met zuurstof het lichaam in.

Kristyna Wentz-Graff/OHSU

Clip houdt defecte hartkleppen bij elkaar

Met een lekke klep kan het bloed in het hart de verkeerde kant op stromen, wat fataal kan zijn. Een clip van circa 1,5 centimeter wordt tijdens een kijkoperatie in het hart aangebracht, klemt de hartklep samen en dicht het lek.

Abbott

Menselijke cellen leven in een vertakte plantenstructuur

In de toekomst kunnen artsen wellicht aderen in zieke harten implanteren. Een nieuwe techniek vormt de fijne bloedvaatjes door alle plantencellen uit een blad te spoelen en ze te vervangen door cellen van bloedvaten en stamcellen. De bladstructuur van cellulose, een suiker, leidt niet tot infecties.

Worcester Polytechnic Institute

3D-printer bouwt hart op uit stamcellen

Een 3D-printer kan voorkomen dat het lichaam een nieuw hart afstoot. Er is een werkend hart geprint door stamcellen van het vetweefsel van de patiënt op elkaar te stapelen, die daarna uitgroeien tot spieren of bloedvaten. Het hart is gemaakt op basis van een CT-scan van het lichaam van de patiënt.

Debbie Hill/UPI/Ritzau Scanpix

Stamcellen verstevigen slap geworden hartspieren

Zwakke hartspieren pompen het bloed niet goed rond. Daarom peppen onderzoekers de verslapte spieren op met bindweefselcellen van het hart die als stamcellen in het embryonale stadium worden teruggebracht. Daarna groeien ze uit tot nieuwe spiercellen, die bij de patiënt worden aangebracht.

Gordana Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Een pomp houdt het hart in zijn zachte greep

Een pacemaker kan tot ontsteking leiden doordat de elektroden in bloedvaten zitten. Om dit te voorkomen, is bij een nieuwe versie een wit siliconenzakje rond het hart geplakt met zuignappen, terwijl een pomp drie zachte buisjes in het ritme van het hart opblaast en weer leeg laat lopen.

Ellen Roche/Harvard University