David J. Phillip/AP/Ritzau Scanpix

Koelen redt footballspeler van invaliditeit

Bij een frontale botsing met een tegenstander brak de American footballspeler Kevin Everett zijn ruggengraat. Doordat hij snel werd gekoeld, belandde hij niet voor de rest van zijn leven in een rolstoel.

Tijdens een wedstrijd in de National Football League in 2007 botste de American footballspeler Kevin Everett frontaal op een tegenstander en brak hij zijn ruggengraat in de nek. Hij was vanaf zijn schouders verlamd.

Meteen na het rugletsel spuiten artsen 4 °C koud zout water in de bloedvaten en leggen ze Everett onder een koeldeken.

Bij lichaamstemperatuur van 33 °C sterft de cel niet

Gedurende 24 uur na de operatie, waarbij de ruggengraat op zijn plek wordt gezet, blijft zijn temperatuur op 33,3 °C. De kou moet de afbraakprocessen van het lichaam op vier manieren remmen.

De koeling remt de stofwisseling. Daardoor neemt de energiebehoefte af, zodat de cellen die geen zuurstof krijgen, langer kunnen overleven en goed door de acute fase komen.

Het immuunsysteem staat bij letsel signaalstoffen af, cytokinen, die een ontsteking veroorzaken en zo de zenuwcellen vernietigen.

Maar door het lichaam te koelen wordt de aanmaak van signaalstoffen geremd en blijven de verwoestingen van het immuunsysteem beperkt.

Koeling werkt net als ijszak bij verstuiking

Het gebied rond het beschadigde ruggenmerg zwelt op en zenuwcellen bezwijken onder de druk en door de afgesneden zuurstoftoevoer. De koeling gaat de zwelling tegen, zoals een ijszak op een verstuikte enkel.

De koeling remt meer schadelijke processen in de acute fase, onder meer de geprogrammeerde celdood. Daardoor kunnen cellen die al aan het afsterven zijn, de koeling overleven.

Drie maanden na het ongeluk kan Everett weer lopen. De artsen die hem hebben behandeld, zijn ervan overtuigd dat zijn snelle herstel te danken is aan de koeling. Er worden nu meer proeven gedaan om te bepalen of koelen werkt.

Dankzij de koeling kan Everett een paar maanden na het ongeval weer lopen.

© Kevork Djansezian/AP/Ritzau Scanpix