Wetenschap maakt eind aan kaalheid

Kaalheid is binnenkort verleden tijd. Wetenschappers kunnen bijna kale mensen hun haar teruggeven via het klonen van haarbodemcellen.

New hair

Kaalheid is nu bijna geschiedenis.

Goed nieuws voor kale mensen

Door haarbodemcellen te klonen en te transplanteren naar de huid slaagden onderzoekers van het Amerikaanse Columbia University Medical Center en de Britse Durham University erin nieuwe haren te laten groeien.

Dat is goed nieuws voor kale mensen, die alleen te helpen waren met een hormoonbehandeling of met een haartransplantatie, waarbij haren van de ene plek op het hoofd naar de andere worden verplaatst.

Haarbodemcellen gekloond

De baanbrekende behandeling staat nog in de kinderschoenen, maar de experimenten zijn veelbelovend.

De onderzoekers klonen zogeheten dermale papillen, cellen die haren vormen en in haarzakjes in de huid zitten. De cellen worden eerst in een weefselcultuur vermenigvuldigd en vervolgens in de huid aangebracht. Na zes weken groeien er dan nieuwe haren uit de haarzakjes.

Zo groeit een haar

Haar wordt gevormd door bepaalde huidcellen, die in de haarzakjes zitten – een soort kuiltjes in de huid.

1: In het haarzakje vormen de haarpapillen nieuwe haren. 2: De haar groeit per dag ongeveer 1/3 millimeter. 3: De haar groeit een paar maanden tot een paar jaar, waarna hij doodgaat. 4: De dode haar blijft nog even zitten, tot een nieuwe hem eruitwerkt.