Intelligent verband bewaakt je wonden dag en nacht

Intelligent verband moet het je arts makkelijker maken om ontstekingen en de genezing van wonden in de gaten te houden, zonder dat het verband er zelfs maar af hoeft.

Je weet niet wat er onder dat verband allemaal gebeurt. Maar nu is daar iets slims op gevonden.

© Shutterstock

Je begint te zweten onder het gaasje en je krijgt zo'n jeuk dat je wel met een rasp over je arm zou willen gaan. Zou het allemaal wel in orde zijn?

Een verband met nanosensoren geeft je nu zekerheid.

Het verband, dat momenteel ontwikkeld wordt door de universiteit van Swansea in Wales, Groot-Brittannië, bewaakt je huid en geeft je arts de mogelijkheid om bijvoorbeeld realtime te checken of de wond ontstoken is – zonder dat je het verband zelfs maar af hoeft te doen.

3D-geprint verband krijgt 5G-netwerk

De onderzoekers willen het verband 3D-printen, zodat ze het kunnen voorzien van microscopisch kleine nanosensoren. Die kunnen informatie over het activiteitsniveau en de genezing van de wond direct naar de arts sturen.

Het ultrasnelle 5G-netwerk zorgt daarbij voor een constante draadloze gegevensoverdracht.

Klikverband zorgt voor behandeling op maat

De ene patiënt geneest sneller dan de andere na bijvoorbeeld een breuk of operatie, en de technologie maakt het mogelijk de behandeling op iedereen afzonderlijk af te stemmen.

'We krijgen een wereld waarin we een behandeling volledig kunnen aanpassen aan het individu en iemands levenswijze,' aldus Marc Clement, die man achter het project en hoofd van het onderzoekscentrum Institute of Life Science aan de universiteit van Swansea, tegen de BBC.

Het intelligente verband wordt de komende 12 maanden getest.