Shutterstock

Implantaat stuurt de plasdrang

Nu kunnen de communicatiefouten tussen de blaas en de hersenen waardoor veel mensen onnodig naar het toilet rennen, worden hersteld.

Een nieuw implantaat kan hulp bieden aan mensen die vaker dan nodig aandrang voelen om te plassen.

Uit onderzoek blijkt dat alleen al in de VS circa 33 miljoen mensen vaak plasdrang voelen, ook al ‘moeten’ ze niet. Dat komt doordat de zenuwcellen rond de urineblaas de hersenen ten onrechte laten weten dat de blaas vol is.

Het implantaat registreert samen met een externe computer of mobiele telefoon hoe vaak iemand plast.

Als dat te vaak gebeurt, gaat er een ledlampje branden in het implantaat. Het licht heeft invloed op bepaalde lichtgevoelige eiwitten in de zenuwen rond de blaas.

Licht stuurt zenuwen aan

De neuronen rond de blaas worden vooraf geprogrammeerd om de lichtgevoelige eiwitten te produceren. Dat doen de onderzoekers door met een onschuldig virus genetische informatie de cellen in te smokkelen.

Wanneer het licht de eiwitten activeert, heeft dit een remmend effect op de zenuwen, waardoor deze minder vaak het signaal ‘blaas is vol’ naar de hersenen sturen.

Het nieuwe implantaat meet hoe vaak de rat plast. Als dat te vaak gebeurt, gaat er een ledlampje branden dat de zenuwcellen rondom de blaas remt.

© claus lunau & Sang Min Won

Het implantaat is ontwikkeld door onderzoekers van de Northwestern University in de VS. Ze hebben het vooralsnog getest op ratten, die medicijnen hadden gekregen waardoor ze te vaak moesten plassen. Met het implantaat keerden ze terug naar een normaal ritme.

De techniek om de zenuwen te controleren met licht is geïnspireerd door de optogenetica. Hiervan maken hersenonderzoekers gebruik om de activiteit in bepaalde hersencellen te veranderen.

Implantaat voorkomt dat de blaas de hersenen voorliegt

Met behulp van licht kunnen onderzoekers de activiteit van bepaalde cellen aansturen. Dat gegeven wordt benut door een nieuw implantaat, dat de neuronen van de urineblaas remt als die ten onrechte het signaal geven dat de blaas vol is.

Elastiek meet de urineblaas

Een flexibele band rond de urineblaas registreert hoe vaak de rat moet plassen.

1

Chip krijgt data

De metingen gaan naar een chip op de buik van de rat, die een draadloze verbinding heeft met een externe computer.

2

Computer ­analyseert ritme

De signalen van de chip worden verstuurd via Bluetooth, en de computer geeft een melding als de rat te vaak plast.

3

Lamp bedwingt de zenuwen

Als de plasdrang moet worden geremd, gaat er een ledlampje branden. Het licht voorkomt dat de neuronen de hersenen het signaal ‘blaas vol’ geven.

4
© claus lunau & Sang Min Won

De techniek is nauwkeurig en het licht beïnvloedt alleen geselecteerde neuronen. De huidige implantaten sturen elektrische impulsen naar de zenuwen, waardoor zenuwen in andere organen onvermijdelijk ook beïnvloed worden.

Als blijkt dat de techniek veilig is en geen bijwerkingen heeft, kan ze worden ingezet bij meer organen, zoals het hart of de longen, en zo ook andere aandoeningen verhelpen.