Arts wil invalide man nieuw lichaam geven

Een invalide man wil zich in 2017 laten 'onthoofden' om een nieuw, gezond lichaam te krijgen. Het is nog nooit geprobeerd om een hoofd op een ander lichaam te zetten, maar de chirurg achter de transplantatie meent dat de technologie er rijp voor is.

Hoofdtransplantatie

Tijdens een 36 uur durende operatie moeten 100 artsen en assistenten het hoofd van een invalide op een gezond lichaam zetten.

Volgens critici zullen zenuwen in het ruggenmerg blijvend letsel oplopen, waardoor de patiënt verlamd raakt. Maar de chirurg achter het idee wil niets weten van kritiek. De operatie is voor 2017 gepland, en de hoofddonor zit al klaar.

Nieuw lichaam is laatste kans

De patiënt die zijn hoofd wel wil doneren, is de 30-jarige computerdeskundige Valeri Spiridonov uit Rusland.

De Rus heeft een zeldzame erfelijke ziekte, spinale musculaire atrofie. Daardoor raakt het lichaam niet verlamd in de traditionele zin van het woord, maar de spieren worden zo zwak dat lopen of staan er niet in zit.

Het ergste is echter dat ook de ademhalingsspieren verzwakt raken, dus uiteindelijk stikt de patiënt.

Spiridonov is ten dode opgeschreven, en daarom heeft hij het drastische besluit genomen om afscheid te nemen van zijn gebrekkige lichaam.

Nieuwste technieken en materialen worden gebruikt

Om de zenuwen te ontzien willen de chirurgen de zenuwbundel in het ruggenmerg doorsnijden met een ultradunne scalpel.

Daarnaast gebruiken ze een speciale lijm om de zenuwen weer met elkaar te verbinden, opdat het hoofd en het nieuwe lichaam goed met elkaar gaan samenwerken.

Lees meer over de complexe operatie in aflevering 12/2015 van Wetenschap in Beeld: