Shutterstock
Close-up van groene staar

Hightech contactlens kan groene staar behandelen

Chinese onderzoekers ontwikkelden een contactlens die de druk in het oog meet en indien nodig oogdruppels doseert.

Alleen al bij ons kampen vele tienduizenden mensen met de invaliderende oogziekte groene staar of glaucoom, die tot blindheid kan leiden.

Vaak is groene staar te behandelen met oogdruppels die de druk in het oog verlagen. En nu hebben onderzoekers uit Guangzhou in China een contactlens ontwikkeld die de druppels naar behoefte doseert.

De contactlens is getest op levende konijnen. Hij meet voortdurend de druk in het oog en scheidt oogdruppeltjes af als die te hoog wordt.

Contactlens in konijnenoog

De slimme contactlens deed het goed bij levende konijnen. De onderzoekers willen de technologie nog finetunen voordat ze proeven met mensen gaan doen.

© C. Yang et. al/Nature Communications

Net als pinpas

Bij mensen met groene staar kan de druk sterk wisselen gedurende de dag, afhankelijk van hun activiteiten. Daarom is het slim om een apparaat te hebben dat medicijnen alleen afgeeft als ze echt nodig zijn.

In de lens wordt een microscopisch kleine schakelaar geactiveerd als de druk een bepaalde drempel bereikt, waardoor een kleine hoeveelheid van het oogmedicijn brimonidine vrijkomt.

De zachte en flexibele contactlens is niet veel groter dan gewone contactlenzen en werkt zonder batterijen of draden. De energie voor de lens wordt draadloos via radiogolven geleverd, op vrijwel dezelfde manier als een contactloze pinpas die geactiveerd wordt en op afstand informatie verstuurt.

Illustratie van de contactlens

Een spoel in de contactlens vervangt draden. Als de spoel radiogolven opvangt, wordt er genoeg stroom opgewekt om de lens gegevens te laten verzenden of medicijnen af te laten geven. WTCL staat voor wireless theranostic contact lens, die zowel kan diagnosticeren als medicijnen kan vrijgeven.

© C. Yang et. al/Nature Communications

Ook voor andere ziekten

Een spoel in de lens vangt de elektromagnetische energie op die door een andere spoel, bijvoorbeeld in een bril, wordt uitgezonden.

De onderzoekers hopen dat de contactlens verder ontwikkeld kan worden om andere oogziekten dan glaucoom te behandelen, en ze hebben de contactlens zo ontworpen dat hij gemakkelijk in massa te produceren is en dus niet te duur wordt.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, en op dit moment werken de onderzoekers er hard aan om zo ver te komen dat ze de eerste klinische proeven op mensen kunnen gaan doen.