Onderzoekers genezen grijze staar bij kinderen
Onderzoekers hebben 12 Chinese kinderen genezen van grijze staar, een aandoening die tot slechtziendheid of blindheid leidt. 'Een van de grootste mijlpalen binnen de regeneratieve geneeskunde,' aldus een expert over de nieuwe stamcelbehandeling.

Circa 336.000 kinderen zijn in 2015 met grijze staar ter wereld gekomen.
Ze riskeren een leven met sterk verminderd zicht of zelfs blindheid – maar nu is er goed nieuws.
Een team Amerikaanse en Chinese onderzoekers heeft de ogen van 12 Chinese kinderen onder de twee behandeld met stamcellen, waardoor de kinderen nu een normaal zicht hebben.
'Het is een van de grootste mijlpalen binnen de regeneratieve geneeskunde ooit (…) Dit is wetenschap op z'n best,' aldus stamceldeskundige dr. Dusko Ilic van King’s College London over het resultaat, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature. **## Stamcellen genezen aangeboren grijze staar
Het Chinees-Amerikaanse onderzoeksteam van de University of California en de universiteit van Sun Yat-sen heeft de behandeling van grijze staar volledig omgegooid.
In plaats van de lens van het oog te vervangen door een kunststof lens, wat normaal gebeurt bij de behandeling van grijze staar, hebben de onderzoekers het beschadigde weefsel rond de lens weten te herstellen met de eigen stamcellen van het lichaam.
WAT IS AANGEBOREN GRIJZE STAAR?
DE AANDOENING: Aangeboren grijze staar (cataracta congenita) is een vertroebeling van de lens van het oog, die ontstaan is door oneffenheden in het patroon van eiwitten waaruit de lens is opgebouwd. De oorzaken zijn in de helft van de gevallen onbekend, maar ontstekingen tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte en genetische weeffoutjes worden wel genoemd.