Canadian Press/REX/All Over Press

Geweldig zien met oogdruppels, lenzen en laser

Binnenkort kun je beter zien dan normaal met een nieuwe lens, of door jezelf met oogdruppels van ver- of bijziendheid af te helpen.

Kunstlens geeft haarscherp zicht

Een Canadees bedrijf heeft een lens ontwikkeld waar je supergoed mee kunt zien. Veel beter dan met een normaal zicht.

De zogeheten Bionic Lens wordt in het oog aangebracht in plaats van je natuurlijke lens. Zo kun je scherp stellen op iets dat maar 3 centimeter bij je oog vandaan is, en het nummerbord van een auto drie keer zo groot zien als normaal.

Nano-oogdruppels genezen oogfout

Binnenkort kun je jezelf van je bij- of verziendheid afhelpen met speciale oogdruppels en een kleine laser die je op je smartphone zet.

Eerst test je je zicht met een app, en dan brandt de laser een patroon van ribbeltjes in je hoornvlies dat je oogfout corrigeert.

Als je de bijbehorende oogdruppels gebruikt, bezinken nanodeeltjes daarvan in de ribbeltjes, waardoor je hoornvlies het licht correct breekt.

Binnenkort help je jezelf van je bij- of verziendheid af met speciale oogdruppels.

© Shutterstock

Lasertherapie ontziet je oog

Bij- en verziendheid worden al een aantal jaar verholpen met lasertherapie.

Bij de huidige methode, LASIK, wordt een flapje van je hoornvlies weggesneden, waarna iets van het onderliggende weefsel wordt weggebrand.

Een nieuwe methode, SMILE, is veel minder ingrijpend. Hier brandt de laser het weefsel direct door het hoornvlies weg, waarna het verschroeide weefsel wordt verwijderd via een minuscuul sneetje in het hoornvlies.