Genetisch gemodificeerde varkens verhelpen tekort aan organen

Genetisch gemodificeerde varkens met menselijke organen kunnen een revolutie betekenen voor de orgaantransplantatie. Varkenshouderijen die organen leveren aan stervende patiënten kunnen binnen tien jaar echt bestaan.

ORGANEN

Varkens gaan in de toekomst nieren, levers en harten aan stervende patiënten leveren.

© Karen Kasmauski/Getty Images

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om menselijke stamcellen in een varkensembryo te laten groeien. Dit experiment opent de mogelijkheid om in de toekomst menselijke organen in varkens te kunnen kweken.

En er is nog een methode gevonden die het tekort aan organen binnen enkele jaren kan oplossen, namelijk het fokken van varkens die genetisch gemodificeerd zijn, zodat de organen van deze dieren probleemloos naar mensen overgeheveld kunnen worden.

Wetenschappers testen organen op apen

Het onderzoek wordt geleid door het biotechbedrijf Revivicor. Dat heeft de genen van het varken verwijderd die ons ziek zouden maken als we varkensorganen in ons lichaam geplaatst kregen.

Het bedrijf maakte in 2015 bekend dat het de nieren van een baviaan had vervangen door die van een genetisch gemodificeerd varken, waarna de baviaan nog 136 dagen in leven bleef.

Het jaar daarvoor had Revivicor een varkenshart in de buik van een baviaan geplaatst, zonder dat het afweersysteem van de aap hierop reageerde. De firma probeert nu of de baviaan het overleeft als het hart van de aap wordt vervangen door dat van een varken.

Enorme varkenshouderij moet organen leveren

Revivicor denkt binnen tien jaar klaar te zijn om zijn varkensorganen op mensen te testen. Het bedrijf heeft al een groot stuk land opgekocht in de Amerikaanse staat North Carolina, waar het een gigantische varkenshouderij willen bouwen.

Deze varkenshouderij moet elk jaar 1000 organen produceren die direct aan doodzieke patiënten in diverse ziekenhuizen geleverd zullen worden.