Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gel kan je tanden repareren – geheel pijnloos

Wetenschappers hebben een baanbrekende gel ontwikkeld die op beschadigde tanden en kiezen gesmeerd kan worden en verloren glazuur kan herstellen. In de toekomst kan dat tot minder gaatjes leiden en zijn vullingen mogelijk verleden tijd.

Shutterstock

Hoewel gaatjes in tanden en kiezen piepklein zijn, vormen ze een groot probleem voor de volksgezondheid.

Wereldwijd kampen miljarden mensen met gaatjes in hun gebit, en hoewel vullingen dat probleem kunnen oplossen, hebben die allerlei nadelen. Het aanbrengen ervan is pijnlijk en vergt verdoving, en een vulling blijft niet eeuwig zitten en moet vervangen worden.

Wetenschappers zijn dan ook al tijden op zoek naar een manier om gaatjes te voorkomen, en nu lijkt een team Chinese onderzoekers daarin geslaagd te zijn.

Bijzondere gel herstelt glazuur

Een groot probleem bij onder meer tanderosie en gaatjes is dat het beschermende glazuur niet uit zichzelf herstelt. Als het weg is, is het weg – in ieder geval tot nu toe.

Want wetenschappers van de Zhejiang University School of Medicine hebben een gel ontwikkeld die tandglazuur herstelt en beschadigde tanden repareert.

De gel, die net als tandglazuur de mineralen calcium en fosfaat bevat, bestaat verder uit een alcoholoplossing met het molecuul tri-ethylamine, dat de mineralen stabiliseert.

Als de gel op tanden en kiezen wordt gesmeerd, gaan de mineralen daardoor niet klonteren, maar vormen ze een mooie laag kunstmatig glazuur, die tijdens proeven in slechts 48 uur een dikte van 3 micrometer bereikte.

Dat is honderd keer zo dun als een laag natuurlijk glazuur, maar de wetenschappers hopen met meerdere lagen op elkaar de gewenste dikte te bereiken.

Klinische proeven over een paar jaar

De gel is aanvankelijk getest op gedoneerde tanden en kiezen. Nu moet het product op muizen getest worden en vervolgens op mensen.

De onderzoekers verwachten dat de klinische proeven binnen twee jaar kunnen beginnen.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg