Exit International

Euthanasiemachine krijgt groen licht in Zwitserland

Een 3D-geprinte capsule die een leven pijnloos zou kunnen beëindigen is een stapje dichter bij goedkeuring in Zwitserland.

Als je oud en der dagen zat bent, kun je in de toekomst mogelijk een online vragenlijst invullen en je eigen ‘doodscapsule’ 3D-printen. Die kun je dan vervoeren naar een locatie naar keuze om je leven op een rustige, vredige en waardige manier beëindigen, met of zonder gasten.

Dat is althans de gedachte achter het controversiële project Sarco, dat nu een wettelijke grondslag heeft voor de legale toepassing van de technologie in Zwitserland.

De dood treedt binnen tien minuten in

In de praktijk zal de doodscapsule alleen van binnenuit kunnen worden geactiveerd door een op video opgenomen toestemming en alleen door de degene die zijn of haar leven wil beëindigen.

De persoon beantwoordt een aantal vragen om zijn identiteit te bevestigen en voert een code in die 24 uur geldig is. Dan licht er een knop op om de zelfmoord te starten.

De capsule loopt vervolgens vol met stikstof. Daardoor daalt het zuurstofgehalte binnen 30 seconden tot 1 procent, waardoor de persoon bewusteloos raakt.

De dood treedt binnen tien minuten in door zuurstof- en kooldioxidegebrek, naar verluidt zonder gevoel van paniek of verstikking.

Sarco, euthanasie, Venetië

Een van de twee bestaande Sarco-prototypen is hier te zien in Venetië in 2019.

© Exit International

De capsule kan in 2022 in gebruik zijn

Het brein achter Sarco is de Australische arts en auteur Philip Nitschke. Hij gelooft dat iedereen het recht verdient om op een gecontroleerde en vredige manier te sterven.

Nitschke schreef The Peaceful Pill, een handboek over zelfdoding, en is oprichter van de ngo Exit International, die sinds 1997 adviseert over euthanasie en hulp bij zelfdoding.

Het verschil tussen euthanasie en hulp bij zelfdoding is wie uiteindelijk de dodelijke handeling uitvoert – een arts of de persoon zelf.

Er zijn tot dusver twee Sarco-prototypes, en het derde wordt nu in Nederland vervaardigd. Volgens Philip Nitschke is de euthanasiemachine naar verwachting in 2022 in Zwitserland in gebruik.

Sommige experts betwijfelen of de machine in staat is een pijnloze dood te bewerkstelligen, terwijl anderen menen dat het futuristische ontwerp van de capsule zelfmoord verheerlijkt.

Als je suïcidale gedachten hebt, bel dan 113 (Zelfmoordpreventie) in Nederland of 1813 (Zelfmoordlijn) in België.