Doorbraak: Nu kunnen we kunstbloed in massa produceren
Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd kunstbloed in massa te produceren. Vooral mensen met een zeldzame bloedgroep hebben hier baat bij.

De zoektocht naar bloeddonoren is binnenkort voorbij.
Een onderzoeksteam van de University of Bristol heeft gezorgd voor een doorbraak, die de halflege schappen van de bloedbank met allerlei bloedgroepen kan vullen.
De onderzoekers hebben namelijk een methode ontwikkeld om grote hoeveelheden kunstbloed te produceren.
Stamcellen vormen bloed
Er bestaan al langer methoden om kunstbloed te maken, maar die waren extreem duur en leverden slechts kleine porties rode bloedcellen op.
Kunstbloed wordt geproduceerd door stamcellen zo te modificeren dat ze rode bloedlichaampjes gaan aanmaken.
Met de eerdere methoden kon elke stamcel 50.000 rode bloedcellen voortbrengen, en dat is lang niet genoeg voor een bloedzak van 450 milliliter, die ongeveer een biljoen bloedlichaampjes bevat.
Een paar liter is al klaar
Bij de nieuwe methode worden de stamcellen in een vroeg stadium van hun ontwikkeling gehouden en daar gemodificeerd om rode bloedcellen te maken. In deze ontwikkelingsfase delen de stamcellen zich extreem veel en kan elke cel miljarden rode bloedlichaampjes vormen.
De onderzoekers zeggen al diverse liters kunstbloed te hebben geproduceerd.
De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, en het zal een paar jaar duren voordat er een massaproductie op gang kan komen. Omdat met deze methode alle bloedgroepen kunnen worden geproduceerd, zal het kunstbloed in eerste instantie worden gebruikt voor patiënten met een zeldzame bloedgroep, voor wie moeilijk donoren te vinden zijn.