Shutterstock
Perzik met vorm van achterwerk

Daarom is de Braziliaanse billift de gevaarlijkste cosmetische ingreep

De bilvergroting is de snelst groeiende cosmetische ingreep ... én de gevaarlijkste. De wetenschap legt uit waarom de jacht op de perfecte bilpartij gevaarlijk is.

Voorheen was het de cosmetische trend om vet uit je lichaam te verwijderen, maar nu is het populair geworden om het te verplaatsen.

De operatie heet een Braziliaanse billift en levert – als alles goed gaat – een platte buik, een slanke taille en vollere billen op.

Wereldwijd is de billift de snelst groeiende cosmetische ingreep. Op dit moment worden er bijna 78 procent meer billen gelift dan in 2015. Alleen al in de VS voeren chirurgen elke dag 110 billifts uit, ofwel 40.320 per jaar.

Maar volgens de internationale vereniging voor esthetische plastische chirurgie ISAPS is het ook de meest riskante ingreep, die tot veel sterfgevallen leidt. De schattingen lopen uiteen van 1 op de 3000 tot maar liefst 1 op de 500 sterfgevallen door de operatie.

Billen van Nicki Minaj

De rapper Nicki Minaj is een van de beroemdheden die het zandloperfiguur populair hebben gemaakt.

© Shutterstock

In 2017 schatte een onderzoekscommissie dat van 3 procent van de cosmetisch chirurgen die destijds billifts uitvoerden, patiënten waren overleden door de ingreep.

Billift gebruikt eigen lichaamsvet

Bij een Braziliaanse billift wordt op de ene plek van het lichaam vet weggezogen, waarna de cellen worden gereinigd en het vet wordt ingespoten op een andere plek – vaak onder op de billen.

Het voordeel van de ingreep is dat er slechts 3-5 kleine sneetjes van 1-2 centimeter voor nodig zijn.

Door cellen van de patiënt zelf te gebruiken, is de kans kleiner dat het lichaam het weefsel afstoot.

Het achterwerk kan ook worden opgevuld met kunstmatige implantaten of een filler, maar Amerikaanse autoriteiten waarschuwen voor de alternatieven.

Vanwege de beperkte littekens kan de patiënt na twee dagen alweer alles doen en is hij of zij na twee weken volledig hersteld.

Billift kan leiden tot bloedstolsels

De keerzijde is het risico op complicaties. Naast pijn en littekenweefsel zijn dat:

  • Onderhuidse bobbels
  • Huidverlies door infecties
  • Vetembolieën – een soort bloedstolsels – die dodelijk kunnen zijn

De subcutie van de billen, de diepste huidlaag, bestaat onder meer uit vetweefsel. Slechts een dunne laag bindweefsel, de fascia, scheidt het vet van de grote bilspier.

Het vet moet in de subcutie worden geïnjecteerd. Het aanzienlijke risico van een Braziliaanse billift is dat de lange naald door de fascia heen prikt.

Als de vetcellen in de bilspier dringen, kunnen ze in de grote aderen terechtkomen, die zo dik zijn als een rietje en rechtstreeks naar het hart leiden. Hier kunnen de vetcellen als bloedstolsels blijven steken.

VIDEO: Kijk hoe makkelijk een vetinjectie misgaat

Copyright: PRS Journal

Vanwege het risico beveelt onder andere de Britse vereniging voor esthetische plastische chirurgie BAAPS haar leden aan te stoppen met billifts.

De Amerikaanse vereniging voor plastisch chirurgen heeft een aantal aanbevelingen opgesteld om het risico van billifts te minimaliseren. Zo moeten artsen naalden gebruiken die makkelijk te hanteren zijn en die niet snel buigen of van richting veranderen.

Meestal wordt de schuld voor het hoge sterftecijfer bij landen en regio’s gelegd waar snel, veel en goedkoop esthetische ingrepen worden uitgevoerd, zoals Florida in de VS.

In Europa worden veel van de ingrepen uitgevoerd in Turkije. Zo zijn twee Britse sterfgevallen in verband gebracht met een kliniek in İzmir.