Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Crispr

CRISPR is voor het eerst toegepast in het menselijk lichaam

GOED NIEUWS IN CRISISTIJD: In een poging om een ongeneeslijke oogaandoening te behandelen hebben onderzoekers voor het eerst CRISPR, een techniek om genetische fouten te repareren, rechtstreeks toegepast in het menselijk lichaam. Dat is een grote stap voor de baanbrekende technologie, waarmee potentieel allerlei ziekten kunnen worden uitgeroeid.

Shutterstock

De baanbrekende technologie CRISPR, die het mogelijk maakt in genen te knippen en plakken, heeft talloze deuren geopend naar de behandeling van verschillende ziekten. Op dit moment wordt er onder andere onderzoek naar CRISPR gedaan voor de behandeling van kanker, hiv, herpes en taaislijmziekte.

Voor dit onderzoek worden bepaalde cellen aan het lichaam onttrokken, waarna ze in een laboratorium worden aangepast en teruggeplaatst in het lichaam. Maar nu is er een volgende stap gezet.

Onderzoekers van de Oregon Health and Science University hebben CRISPR namelijk voor het eerst rechtstreeks in een mensenlichaam toegepast en daarmee een nieuw tijdperk ingeluid voor de technologie.

De grote doorbraak vond plaats in een poging om de erfelijke, ongeneeslijke oogaandoening amaurosis congenita van Leber te behandelen. Die aandoening wordt veroorzaakt door een mutatie op het gen CEP290, waardoor een eiwit wordt geblokkeerd dat noodzakelijk is om licht om te zetten in signalen in de hersenen.

Kinderen met deze aandoening worden blind geboren of raken op jonge leeftijd hun zicht kwijt.

Gemanipuleerde oogdruppels achter het netvlies

De onderzoekers brachten drie druppels met genetisch gemodificeerde mechanismen aan achter het netvlies van speciaal geselecteerde patiënten.

De hoop en bedoeling is dat de CRISPR-technologie de mutatie uit het gen kan knippen, zodat het zicht langzaam terugkomt.

Onderzoekers passen CRISPR toe bij blindheid

De proef bestond uit meerdere operaties van een uur, waarbij de patiënten onder narcose werden gebracht en de speciale oogdruppels kregen toegediend.

© OHSU/Kristyna Wentz-Graff

Of het experiment is geslaagd, is nog niet bekend. Het zal zeker een maand duren voordat de resultaten definitief zijn.

Maar eerdere proeven op muizen en apen duiden erop dat er een gerede kans op succes is, en volgens Mark Pennesi, een van de betrokken artsen, maakt het nieuwe gebruik van CRISPR de weg vrij voor allerlei toepassingen.

‘Niet alleen kunnen we zo mogelijk een behandeling aanbieden voor een voorheen ongeneeslijke vorm van blindheid, de genetische modificatie kan ook behandelingen voor een breed scala aan andere ziekten mogelijk maken,’ zegt hij in een persbericht op de website van de Oregon Health and Science University.

Lees ook:

Man met mondkapje
Ziektes

5 dingen die je moet weten over mondkapjes

13 minuten
Medische technologie

Nieuwe techniek laat blinden zien

2 minuten
Medische technologie

Elektroden in je brein lezen je gedachten

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg